open-navfaktor-logo
search
Edirne
Hiljade migranata na granici Turske i Grčke pokušava da pređe u Evropu, policija koristi suzavac
Nekoliko hiljada ilegalnih migranata koji namjeravaju preći u Evropu, prisutno je u pograničnom području u Edirneu, u Turskoj.
29.02.2020. u 11:11
get url
text

Sve su i češći sukobi migranata koji namjeravaju preći granicu i pripadnika grčkih snaga koje im to ne dozvoljavaju. Grčki vojnici nerijetko koriste suzavac kako bi rastjerali migrante.

Kretanje migranata, koje je intenzivnije počelo kasno u četvrtak, sve postaje vidljivije u Edirneu. Dio njih pokušava i preko rijeke preći u Grčku.

Mnogi od njih krenuli su iz nekoliko gradova u Anadoliji, ali i Istanbula i okupili se ispred graničnog prelaza Pazarkule, nedaleko od kopnene granice s Grčkom.

Tu su proveli noć, a nastojali su i zapaliti vatru te se tako ugrijati.

{$galerijaFotografija}

Migranti, među kojima su i žene i djeca, izlaskom sunca počeli su se kretati prema granici.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska i ranije upozoravala da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

- Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali. Šta smo jučer uradili? Otvorili smo. Do jutros je granicu prešlo blizu 18.000 migranata, ali danas bi to moglo porasti na 25.000-30.000 - kazao je Erdogan na skupu u Istanbulu.

On je poručio da Evropska unija mora održati obećanja koja je dala Turskoj u vezi sa migrantskom krizom.

Migranti na granici Turske i Grčke, 29.02. 2020.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.