Kurbegović se vratio u Sanski Most, gdje je udario temelje firmi ECK.

- Danas imamo zgradu s više od 1.000 kvadrata i skladišni prostor veličine 2.000 kvadrata. Uspjeli smo zaposliti 70 radnika, a shvatio sam da je vrijeme za širenje i nove investicije. Sanski Most je imao radnu snagu, ljudima je trebao posao, a iskustvo iz Švicarske navelo me da pokušamo uraditi sve da ovdje zadržimo ljude i pokrenemo biznis, koji će mladima osigurati novu priliku - kazao je Kurbegović.

Kompaniju koja se bavi metaloprerađivačkom djelatnošću - CNC LAB Kurbegović je pokrenuo u junu 2016. godine.

Kaže da je mašinska obrada metala za pojedinačnu, maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC obradnim centrima, industrija koja ima potencijala u našoj državi.

- Pokretanje CNC LAB-a bila je moja želja da razvijemo privredu Sanskog Mosta i otvorimo prostor za nova partnerstva i saradnje. Obrađujemo lake metale kao što su aluminij, bakar, mesing, a radimo i sa plastikom. Visokokvalitetno smo preduzeće, koje može da ispuni očekivanja i zahtjeve kupaca - dodaje Kurbegović.

CNC LAB je među kompanijama, koje je pokrenula naša dijaspora) izabran od USAID Projekta "Diaspora Invest" za podršku investicijama i zapošljavanju. Kurbegoviću ta potpora mnogo znači.

- Dobiti grant i sudjelovanje u finansiranju nabavke opreme, svakom poduzetniku znatno olakšava posao. Drago mi je i vidjeti da su naši napori prepoznati i od lokalne zajednice, te sad (kroz taj projekt) i od USAID-a - napominje Kurbegović.

Naveo je da je u periodu od dvije godine zaposleno novih 30 ljudi. Priča da se u CNC Lab zapošljavanje vrši u skladu s nabavkom proizvodnih mašina. Radnu snagu zadržavaju tako što im, uz adekvatne uvjete, omogućavaju da se educiraju i napreduju u poslu.

Planovi su, kaže, širenje kapaciteta te izgradnja poslovnog objekta površine 1.500 kvadratnih metara.

Kako navodi Diasporainvest.ba, lokalna zajednica Sanski Most posmatra tu investiciju pozitivno, pa su oslobodili investitora materijalnih troškova za izdavanje građevinske dozvole kako bi ohrabrili i druge za nastavak ulaganja.

Hikmet Kurbegović poručio je potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore  da urade ono "što smo mi ovdje već pokazali da je moguće i dobro za nas odnosno za njih, ali i za zajednicu".

- Uložite u Bosnu i Hercegovinu da se otvaraju nova radna mjesta, da bi mladi imali šanse za posao, jer u ovoj državi ima života - poručio je Kurbegović.