open-navfaktor-logo
search
Komercijalna vakcinacija
Hercegovci kupuju Covid-vakcine, u jednom kantonu već pozivaju građane da se naruče telefonom
Andrea Jurić, direktorca Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercehovačkog kantona, kazala je da se radi na nabavci vakcine protiv koronavirusa za komercijalno vakcinisanje građana u tom kantonu.
26.01.2021. u 15:30
get url
text

- Tražimo puteve putem veledrogerija da se uveze u naš kanton ruska vakcina Sputnjik V i engleska vakcina AstraZeneca. Međutim, koja će biti njihova cijena i koliko će se čekati, tih podataka još nemam – kazala je Jurić.

Navodno je jedna veledrogerija iz Posušja pokrenula postupak nabavke ruske vakcine Sputnik V u svrhu komercijalnog vakcinisanja građana. Iz Zavoda za javno zdravstvo ZHK naveli su da svi domovi zdravlja u ovom kantonu, kao i Zavod, od jučer primaju narudžbe za sve osobe koje se žele vakcinisati ruskom vakcinom protiv COVID-19 Sputnik V.

- Svi zainteresirani osiguranici s područja Zapadnohercegovačkog kantona naručuju se u Higijensko-epidemiološkim službama Domova zdravlja, dok osiguranici iz drugih kantona Federacije Bosne i Hercegovine naručuju se u Zavodu za javno zdravstvo – naveli su iz Zavoda, te dodali da za rezervaciju na temelju koje će se naručivati vakcina građani trebaju telefonski kontaktirati domove zdravlja u ZHK ili Zavod za javno zdravstvo ZHK.

Službe zaprimaju narudžbe za vakcinisanje svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

- Vakcina Sputnik V bit će dostupno u apotekama na osnovu unaprijed pribilježene narudžbe – saopćeno je iz Zavoda. Pojašnjenja radi, Zavod ne nabavljaju vakcinu. Vakcinacija će biti komercijalna, odnosno, plaćat će je građani, ali usluga davanja vakcine će biti besplatna u domovima zdravlja i Zavodu. Navodno se čeka završetak administrativnih procedura u Agenciji za lijekove BiH.

Na društvenim mrežama u međuvremenu se pojavila informacija da je vakcinacija već moguća u ZHK, da se na Sputnjik V vakcinu čega oko sedam dana, te da je njena cijena 10 eura.

Ovu informaciju direktorica Jurić je demantirala.

- To prvi put čujem i riječ je o dezinformacijama – istakla je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.