open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine
Herceg tvrdi da korona- zakon u HNK ima ono što drugi nemaju, opozicija ga nazvala prepisivačinom
Pred skupštinskim zastupnicima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK.
22.05.2020. u 16:50
get url
text

Očekivanja su kako će zakon danas i biti usvojen.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago uoči sjednice je kazao kako je njegov jedini nedostatak u ovom periodu, što se "malo kasni" sa donošenjem tog zakona, ali u odbranu ističe specifičnost kantona i usaglašavanja propisa.

Nada se kako će zakon danas ugledati svjetlo dana a u narednoj sedmici i rebalans budžeta, kojim će se obezbjediti sredstva za realizaciju tog zakona.

- Ono što je najbitnije u zakonu su dvije stavke, to je subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su odlukama kriznih štabova u proteklom periodu imali zabranu rada. Druga stvar je formiranje fonda, kojim će se subvencionirati kamate za sve poslovne subjekte koji budu u narednom periodu htjeli se zaduživati kreditno od Razvojne banke ili nekih drugih poslovnih banaka, imajući u vidu da će u budžetu biti predviđena sredstva da HNK plaća kamate a poslovni subjekti koji budu uzimali kredit, samo vraćaju kredit sa određenim grejs periodom i sa određenim rokom vraćanja do tri godine. Taj sporazum još nije potpisan, to su uvjeti Razvojne banke FBiH - kazao je Špago.

{$galerijaFotografija}

Smatra da subvencioniranje kamata privrednicima može dugoročno pomoći ljudima koji budu razvijali svoj biznis. Uštede za ovu namjenu će se postizati , dodaje, na raznim materijalnim troškovima, troškovima za nabavku opreme, i slično...kao i činjenici da brojni predviđeni projekti u ovoj godini neće moći biti realizovani. 

- U budžetu za namjene korona - zakona u početnoj fazi potrebno je 8,5 miliona maraka kako bi se mogle ispoštovati obaveze - ističe Špago.

Napominje i da se usaglasilo ono što je trenutno realno.

- Ako se utvrdi da određene stvari nisu dobro definisane, da su izostavljeni određeni poslovni subjekti, naravno da će se ići u izmjene i dopune toga zakona, naravno sve u skladu sa finasijskim mogućnostima našega kantona - ustvrdio je Špago.

Premijer Vlade HNK Nevenko Herceg o spomenutom zakonu tvrdi da nije najbolji, ali je dobar, korektan, kvalitetan, sadržajan i primjeren situaciji, te da ima ono što drugi nemaju.

Zakon u sebi ima niz kvalitetnih i konkretnih rješenja, od subvencije minimalne neto plaće koja je u njihovim planovima predviđena u maksimalnom iznosu, istaknuo je Herceg, naglasivši da su se zakonski morali ograditi jer u ovoj situaciji ne zna tačan broj korisnika koji je aplicirati i imati pravo na subvenciju.

- U cijelosti smo preuzeli na sebe taj dio tereta. Isto tako ne slažem se da zakon treba biti samo stabilizacijski, on mora imati onu dimenziju pomoći, čak smo i duplo povećali poticaje za poljoprivredu. Zakon mora biti i poticajni, mora biti oživljavanje privrede, oslobađanja fiskalnih i parafiskalnih nameta. Zakon predviđa otvaranje nove kreditne linije, što nijedan korona zakon na nivou Federacije nije predvidio - istaknuo je Herceg.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović tvrdi da je ovim korona-zakonom, osim onog što je federalni Zakon riješio, obuhvaćeno i ono što se odnosi na minimalnu plaću i ono što je uvećano za dio koji se odnosi na porez za dohodak i naknadu za spašavanje.

- Tako da bi taj obračun kojeg bi poduzetnici refundirali bio sveobuhvatan u odnosu na uposlenike koji će aplicirati za ova sredstva. Uvijek je pitanje je li moglo biti više, mislim da u odnosu na fiskalni kapacitet HNK. Mi nismo u ovom trenutku mogli ponuditi više. Vidjet ćemo kako će se priča primijeniti na terenu - pojašnjava Martinović.

Napominje da je važno da je zakon pravičan, na način da obeštećuje one kojima je aktom države bilo onemogućeno raditi, jer ovim zakonom nisu obuhvaćeni oni koji su mogli raditi. Opozicija smatra da je korona-zakon populistički i čista prepisivačina bez provednenih analiza.

Aner Žuljević iz SDP- a ističe da je Zakon preskroman, nepravedan, bez bilo kakve finansijske procjene u toj čitavoj priči.

- Sad će svi kantoni završiti po istom sistemu da su prepisali oslobađanje od taksa, što je bacanje prašine u oči, jer se radi o finansijskim sredstvima koja se mjere na nivou od 400 do 500 hiljada KM. Dvije plaće će se smanjiti političarima, to je čisti populizam. Imate dvije odredbe koje konkretno pomažu ali nedovoljno, to je sufinaciranje minimalne plaće i nije korektno slati odredbe da će se finasirati 406 KM i poslati zakon o odredbi koji kaže do maksimalnog iznosa do 406 KM,. U zakonu mora biti egzaktno ta odredba, osim ako je urađena analitička podloga i matematika da se zna tačno - pojašnjava Žuljević.

Dodaje da će uložili devet amandamana, jer smatraju da određene stvari u zakonu se moraju popravititi. Prije svega, ističe, kriza nije pogodile sve sektore na isti način, pa ne može biti ni unificirano i jedinstveno na takav način ni rješavana.

- Mi imamo zakon koji nema fiskalne procjene nikave, jer nemamo nikavu analitičku podlogu, kakve su posljedice. Nemamo uopšte ni strukturu ljudi koji su ostali bez posla u ovom vremnu da jasno vidimo koje su to grane otpuštale ljude i na koji način bi se trebalo pomoži u tom djelu - kaže Žuljević, uz napomenu da će se neko bogatiti, "a praktično ćemo ostajati bez novca da pomognemo socijalnim kategorijama".

Na dnevnom redu sjednice našli su se i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakon o izmjenama Zakona o administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi HNK.

- Stavke po osnovu Zakona zaštiti porodice sa djecom povećane su po svim stavkama- zaključio je Špago.

Skupština HNK, korona-zakon, 22.05.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.