open-navfaktor-logo
search
O Schmidtovom nametanju
Helsinška komisija Kongresa SAD-a: Izborna reforma u BiH građanima treba dati širi spektar izbora
Predsjedavajući Helsinške komisije Kongresa SAD-a senator Ben Cardin i kopredsjedavajući Steve Cohen izrazili su duboku zabrinutost zbog napora visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da nametne promjene u izbornom sistemu zemlje dva mjeseca prije Općih izbora u oktobru.
28.07.2022. u 12:22
get url
text

Oni su izdali sljedeće zajedničko saopštenje koje prenosimo u cijelosti:

- Dijelimo zabrinutost pripadnika civilnog društva, akademske zajednice i političke zajednice u Bosni i Hercegovini povodom aktuelnog prijedloga visokog predstavnika međunarodne zajednice da se izvrši promjena izbornog sistema u BiH neposredno prije predstojećih Općih izbora u oktobru.

Ove promjene efektivno idu samo u korist vodećoj etnički baziranoj političkoj stranci među bosanskim Hrvatima i dodatno učvršćuju snagu podjele etničke pripadnosti u bosanskoj politici u cjelini. One ne uspijevaju da se pozabave širim pitanjima demokratije zasnovane na građanima, kojima se očigledno treba pozabaviti kako bi zemlja prevazišla destabilizirajući ćorsokak i krenula naprijed. Vrijeme njihovog uvođenja je također problematično.

Helsinška komisija dugo je podržavala izborne reforme u Bosni i Hercegovini koje uklanjaju etničku pripadnost iz vlasti. Takve reforme treba da budu osmišljene tako da građanima daju širi spektar istinski demokratskih izbora, mogućnost da svoje izabrane zvaničnike pozovu na odgovornost, zaslužen osjećaj stabilnosti i potrebnu nadu za evropsku integraciju.

Također smo podržali snažniju ulogu međunarodne zajednice i njenih predstavnika u zemlji, uključujući Ured visokog predstavnika, u odgovoru na nedostatak demokratije i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Međutim, vjerujemo da ova konkretna akcija, ako se sada nametne, neće predstavljati istinski napredak koji je Bosni i Hercegovini potreban i da može efektivno pogoršati stvari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.