open-navfaktor-logo
search
Nepristupačan teren
Helikopter OSBiH gasi požar iznad Mostara
Mostarskim vatrogascima u borbi sa vatrenom stihijom na predjelu između Pločna i Zijemalja na nepristupačnom terenu u pomoć je stigao helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
10.04.2020. u 16:07
get url
text

Požar je aktivan već tri dana, a sinoć tokom noći približio se naselju Kuti-Livač.

Zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Mostar Dragan Velagić je kazao kako je helikopter već u pogonu te da je u toku gašenje špica prema Rujištu, kako bi se stavio pod kontrolu taj kritični dio.

- Prvi nam je tu dodir s kućama. Uspjeli smo nekako odbiti od kuća, a sada pokušavamo spriječiti da ode prema Rujištu. Nakon toga helikopter ide prema naselju Kuti gdje će gasiti do pet sati, zatim se vraća u bazu i u jutarnjim satima nastavljamo. Sutra ćemo dobiti dvije posade iz Sarajeva, koje će biti na raspolaganju cijeli dan - kazao je Velagić.

U pomoć vatrogascima Mostara priteklo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Rujište, kao i radnici Šumarstva, a pomoć su u slučaju potrebe najavila još neka društva u ovom dijelu zemlje.

Požar je buknuo u utorak na području Zijemalja i Pločna, a veoma brzo se proširio do brda iznad naselja Kuti-Livač.

Tokom noći se spuštao ka naselju, ali nasreću vatra nije došla blizu kućama. Požar je na dosta nepristupačnom terenu, a dodatan problem su mine zaostale iz rata, kao i vjetar koji diktira smjer požara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.