open-navfaktor-logo
search
Dobar im Milanović
HDZBiH pozdravlja odluku o odlikovanju optuženog za zločine Jelića
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izazvao je veliku buru u javnosti zbog odluke da odlikuje određene vojne jedinice HVO-a, a među njima i Zlatana Miju Jelića koji je optužen za ratne zločine u BiH.
03.08.2020. u 10:31
get url
text

VEZANI TEKST - Uz odlikovanje optuženika: Zna li Milanović da će predmet protiv Zlatana Mije Jelića biti ustupljen Hrvatskoj

No, među brojnim kritikama i osudama zbog takvog poteza, dobio je i pohvalu, i to iz HDZ-a BiH, koji je u svemu tome našao i priliku da "optuži" političke predstavnike Bošnjaka.

- Jedinstven stav hrvatskog političkog vrha prema Hrvatskom vijeću odbrane unosi novu dimenziju u nacionalno zajedništvo. Odluka predsjednika Milanovića o odlikovanju jedinica HVO-a važan je politički čin, ne samo u kontekstu ravnopravne uloge u borbi s HV-om protiv srpske agresije, nego i snažna podrška u našem ostvarenju pune ustavne jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda. Uz aktualnu Vladu RH s premijerom Plenkovićem, predsjednik Milanović nikada nije skrivao da su Hrvati u BiH ključan segment stabilnosti naše zemlje - saopćili su iz HDZ-a BiH.

Dodaju da je "ovaj državnički potez primjer da lijevi i desni politički spektar mogu i moraju imati jedinstven stav o najvažnijim državnim pitanjima". To je, navode, primjer demokratske, suverene i moderne evropske politike i pristupa.

- Unatoč nepobitnoj činjenici da je vojna operacija "Oluja" spriječila tragičan scenarij bihaćke enklave i sudbinu Srebrenice, po ko zna koji put svjedočimo likovanju i dociranju bošnjačkih političkih predstavnika. Isti ti predstavnici omogućili su izbor novoimenovanog ministra sigurnosti, iako su hrvatski politički predstavnici i javnost apelirali da se takvo što povuče s obzirom na ratno djelovanje Cikotića i progon hrvatskog naroda u Bugojnu. Sve se to odigralo u trenutku iskapanja posmrtnih ostataka u Rostovu te je utvrđeno da se radi upravo o hrvatskim žrtvama - navode iz HDZ-a BiH.

- Upravo ta politika koja protjerivanje drugog naroda nagrađuje ministarskim mjestima, poziva se na (ne)civilizacijske činove i tobože evropske vrijednosti, iako su snage HVO-a spriječile možebitni genocid opkoljene bihaćke enklave. Bez obzira na sve, smatramo da je došlo vrijeme da konačno preuzmemo odgovornost i evropsku kulturu sjećanja i istinske evropske vrijednosti koje će donijeti unutrašnji kompromis i stabilnu evropsku Bosnu i Hercegovinu, koliko god neko tako nešto smatrao nemogućim - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.