Potpisivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti prihvaćeno je kao obećavajuća prilika za cjelokupni napredak u bh. društvu i u evropskim i euroatlantskim integracijama. Potpisani dogovor narušen je ucjenama bošnjačkih predstavnika na nivou Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog - političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije sudjelovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog, saopćio je danas HDZBiH.

-HDZ BiH osuđuje zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija, ističući da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim se okriljem predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i Odgovori na Upitnik Evropske komisije. Hrvatski politički predstavnici su, za razliku od deklarativnog djelovanja SDA koja danas sarađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje ANP-a u Vijeću ministara, dali značajan doprinos integracijama obnašanjem funkcija ministra odbrane BiH, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjednika Komisije za NATO integracijski proces i voditelja Komsije za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH - saopćeno je iz HDZ-a BiH.

-Pokušaji nametanja alternativnih povijesnih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg-Bosna dala našoj domovini. Upisana u Washingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju Bosne i Hercegovine, Herceg Bosna sastavni je dio povijesti BiH, koja je branila državni teritorijalni integritet, preuzimajući ključnu ulogu u zaštiti i stvaranju suvremene Bosne i Hercegovine. Svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje temeljnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje jednakopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika dio su destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA - dodali su iz HDZ-a. 

Hrvatski politički predstavnici, kako su naveli, ustrajni su u nastojanjima da BiH približe EU i NATO savezu, te, u konačnici, članstvu.

-Hrvatska demokratska zajednica poziva SDA na suzdržavanje od izazivanja daljnjih netrpeljivosti, te na potpuno opredjeljenje za evropsku i euroatlantsku viziju BiH, prihvaćanje evropskih vrijednosti i poštivanje konstitutivnih naroda - zaključili su iz HDZ-a.