open-navfaktor-logo
search
Na američkoj crnoj listi
HDZBiH brani Čavaru: Štitio je Dejtonski sporazum, krivi su "bošnjački radikalni unitaristi"
HDZBiH smatra kako su američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari "produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim dužnosnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutarnjih problema u BiH".
07.06.2022. u 09:04
get url
text

- Ističemo, jasno i nedvosmisleno, da djelovanje predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare nikada nije imalo naznaku ugrožavanja Dejtona, a kao najjača politička stranka koja zastupa legitimnu volju hrvatskog naroda, stojimo iza svih političkih odluka, posebno nepristajanja na kršene Ustava i zakonskih propisa - navodi se u saopćenju za javnost HDZ-a BiH.

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

U saopćenju se dodaje kako je HDZ BiH kao politička stranka uvijek predvodila u zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je u tom smjeru djelovao i Čavara.

- Navedene sankcije očigledno su produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim dužnosnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutarnjih problema u BiH. Žao nam je jer su ove sankcije isforsirane upravo zbog prenesenih stavova jedne politike u BiH. HDZ BiH neće posustati u odbrani temelja naše domovine i njenoj izgradnji u duhu Dejtona putem euroatlanskih integracija - poručili su iz te stranke.

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) izrekao je jučer sankcije dvojici zvaničnika u Bosni i Hercegovini. Radi se o Marinku Čavari i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a, koji su ugrozili stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

Marinku Čavari sankcije su izrečene zbog blokiranja funkcionalnosti Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.