open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
HDZ uz SNSD: Ovo je tekst rezolucije o napadu na BiH, koja nije došla na dnevni red
Grupa zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijela je Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine. Međutim, zbog opstrukcija HDZ-ovih zastupnika ovaj se prijedlog nije ni našao na dnevnom redu jučerašnje sjednice ovog doma.
15.12.2021. u 19:33
get url
text

VEZANI TEKST - Arnaut: Zastupnici HDZ-a isključili svoje monitore i razbili kvorum

- Članovi HDZ-a Borjana Krišto i Nikola Lovrinović napustili su sjednicu kolegija da ne bi bilo kvoruma. Time su spriječili da se na dnevni red stavi Rezolucija o zaštiti ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine – poručio je jučer državni zastupnik Saša Magazinović, dodajući da je to još samo jedan u nizu dokaza kojima se potvrđuje da HDZ blisko sarađuje sa SNSD-om.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović kaže da bi SDA odnosno zastupnici ove stranke, da je Prijedlog rezolucije došao na dnevni red, glasali "za", s tim što bi tražili da se izbaci do rečenice iz tačke 5. "s obzirom na to da je čisto politikanstvo i nije mjesto da se u takvom ozbiljnom dokumentu nađu takve ocjene".

Tačka 5. glasi:

- Zastupnički dom poziva Predsjedništvo BiH da razmozri raspuštanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uzimajući u obzir kontrolni paket koji SNSD i HDZ imaju u Domu naroda koji je rezultat podrške koalicionog partnera SDA u izboru članova Doma naroda.

- U vremenu dok Srbija zvecka oružjem, i otvara nova poglavlja čime je EU nagrađuje, dok SNSD svjestan briselske epohe Bosne i Hercegovine da mora doći do promjene Ustava BiH, HDZ drži njihovu stranu znajući da će genocidne i UZP presude morati implementirati u novi Ustav BiH, koji bi značio normalno građansko društvo. HDZ to radi da bi sebi osigurao što povoljniju poziciju blokirajući čak i rad Parlamenta – Mehmedovićev je stav.

VEZANI TEKST - Osmanović: HDZ i SNSD opstruirali održavanje sjednice Zastupničkog doma

U Prijedlogu rezolucije navodi se:

- Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH najoštrije osuđuje i u potpunosti odbacuje zaključke i Deklaraciju o ustavnim principima koji su usvojeni na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a održanoj 10. decembra 2021. i iste ocjenjuje neustavnim i suprotnim zakonima države Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Parlamentarna skupština BiH sve navedene zakone usvojila prema ustavnoj i poslovničkoj proceduri, da su za sve navedene zakone glasali zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta, te da se isti mogu dopunjavati ili mijenjati samo po istoj proceduri kako su prvobitno usvojeni, a to je u Parlamentarnoj skupštini BiH. Entiteti nemaju pravo jednostrano regulirati zakonsku materiju koja već postoji na državnom nivou – navodi se u tekstu Prijedloga rezolucije.

Također, ističe se kako ovaj dom zaključke i Deklaraciju definiše kao napad na ustavni poredak međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te je stoga upućen poziv Tužilaštvu BiH da hitno reaguje i procesuira sve one koji su javno podstrekavali i učestvovali u izvršenju krivičnog djela napada na ustavno-pravni poredak BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.