open-navfaktor-logo
search
Čavara najavljuje
HDZ predlaže izmjene IZBiH, traže promjene za Predsjedništvo, domove naroda i Mostar
Nakon što je objasnio da HDZBiH zbog svojih stranačkih interesa blokira formiranje federalne vlasti, požalio se da je SDA  odgovorna za neformiranje državne vlasti jer "ne želi formirati Vijeće ministara BiH sa SNSD-om"
28.09.2019. u 09:19
get url
text

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara je kazao da je na sastanku sa delegacijom SDA, koji je održan u četvrtak u Parlamentarnoj skupštini BiH, razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Izborni zakon je prevažan nama u HNS-u (nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor, op.a.). Rekli smo da je provedba presuda Ustavnog suda prethodno pitanje koje bi trebali riješiti u uspostavi pravne države. Spominjali smo pitanje legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda pa tako i Hrvata, ali nikakvih konkretnih dogovora po tom pitanju nije bilo - rekao je Čavara za RTV Herceg-Bosne.

Dodao je da će HDZBiH u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji uključuje Predsjedništvo BiH, domove naroda i Grad Mostar. Na pitanje da li HDZBiH ostaje pri stavu da novi saziv Vlade FBiH neće biti formiran dok se ne dođe do izmjena Izbornog zakona, Čavara je kazao da je nužno "stvoriti pravnu državu i omogućiti pravo na legitimno predstavljanje pa tek onda razgovarati o formiranju vlasti u FBiH". Ono što potpredsjednik HDZ-a BiH naziva "legitimnim predstavljanjem" zapravo je uvođenje odredbi u Izborni zakon koje su u suprotnosti sa nalozima Evropske komisije u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

- Voljom Bošnjaka izabrana su dva bošnjačka člana u tročlanom Predsjedništvu; na mjestu hrvatskog člana bošnjački je predstavnik što je paradoksalno i neprihvatljivo hrvatskom narodu. Mi u takvim okolnostima ne možemo ići u sljedeći izborni ciklus jer bi to bilo suludo i samoubilački – izjavio je Čavara.

Nakon što je objasnio da HDZBiH zbog svojih stranačkih interesa blokira formiranje federalne vlasti, požalio se da je SDA  odgovorna za neformiranje državne vlasti jer "ne želi formirati Vijeće ministara BiH sa SNSD-om".

- Pa se izmišljaju određene vrste kriza kako bi se prikrila takva situacija. Time žele prebaciti krivicu, malo na srpski, malo na hrvatski narod, ali mislim da ta situacija ne može dugo trajati. Predstavnici međunarodne zajednice gube strpljenje za takvo ponašanje pa ćemo morati tražiti iskorak po pitanju stabiliziranja stanja – izjavio je potpredsjednik HDZ-a.

Čavara dodaje da su predstavnici HDZ-a BiH i SDA dogovorili novi sastanak za dvije sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.