open-navfaktor-logo
search
Bez rješenja
HDZ ponovo blokira raspodjelu kredita MMF-a: Traže povlašten status za "hrvatske općine", kantoni još bez novca
Dio novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je trebao pripasti kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine još nije došao do krajnje destinacije. Raspodjelu 200 miliona KM, koliko pripada kantonima, ponovo blokira Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, odnosno ministri iz te stranke u Vladi FBiH.
20.06.2020. u 20:43
get url
text

Od ukupno 333 miliona eura, koliko je iznosio kreditni aranžman sa MMF-om, entitetu RS je pripalo 37,5 posto, Distriktu Brčko jedan posto, a FBiH 61,5 posto, s tim što je dogovoreno da se novac koji pripada FBiH dijeli na način da 50 posto iznosa ostaje na federalnom nivou, a da se 50 posto podijeli između deset kantona.

U međuvremenu je Parlament FBiH dogovorio i način raspodjele tog novca među kantonima, te je utvrđeno da će osnovni kriterij za raspodjelu biti broj stanovnika po posljednjem popisu, s tim što je najmanjim kantonima dodijeljen poseban koeficijent.

Iako je do detalja usaglašena, raspodjelu tog novca je blokirao HDZBiH i to zbog 30 miliona KM, koliko je iz Budžeta FBiH planirano za podjelu općinama i gradovima u ovom entitetu. Predloženi način raspodjele nije odgovarao ministrima iz te stranke.

- Za općine mi smo potražili pomoć Saveza općina i gradova, koji su nam poslali svoj stav da žele da se raspodijeli ravnopravno, bez obzira na to ko je koliki, kakve ima parametre. To znači da će otprilike svaka općina dobiti po 375.000, bez obzira na to je li se radi o Sapni ili Zenici – kazao je u četvrtak federalni premijer Fadil Novalić.

Taj model, kao i onaj po kojem bi se novac dijelio prema broju stanovnika, ne odgovara HDZ-u BiH, već, prema informacijama Faktora, insistiraju na raspodjeli prema kojoj će općine i gradovi sa većinski hrvatskim stanovništvom imati povlašten položaj.

Svoj zahtjev temelje na posljednjoj odluci Vlade FBiH o raspodjeli 21 miliona KM, koja je poništena početkom aprila zbog pritiska javnosti. Prema toj odluci su općine sa hrvatskom većinom, odnosno općine u kojima vlada HDZBiH, trebale dobiti znatno veći iznos novca u odnosu na ostale. Tako je, primjera radi, Kupres sa 5.000 stanovnika trebao dobiti 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM, Kiseljak 300.000 KM, te Orašje i Žepče po 200.000 KM.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH stavila van snage sporne odluke o raspodjeli novca, 21 milion ide zdravstvu

Pri prethodnoj raspodjeli novca su, smatraju u HDZ-u BiH, bile povlaštene općine sa bošnjačkom većinom, te smatraju da je ovaj put potrebno izdvojiti više novca za općine koje vode kadrovi te stranke.

S obzirom na to da nisu naišli na razumijevanje, odlučili su blokirati raspodjelu 200 miliona KM namijenjenih kantonima dok se i pitanje raspodjele novca općinama i gradovima ne riješi na za tu stranku odgovarajući način. Zbog takvog pristupa su ugroženi kapaciteti kantona u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja ponovo eskalira u FBiH, pa i onih kantona u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo i čiju vlast čini HDZBiH.

Ovo bi se pitanje, kako je najavio premijer Novalić na posljednjoj konferenciji za medije, trebalo riješiti naredne sedmice.

- Najdalje do sljedećeg četvrtka će to biti riješeno, a možda budemo organizirali jednu vanrednu sjednicu Vlade zbog toga jer je to izuzetno bitno pitanje – kazao je Novalić.

Realizaciju posljednjeg kreditnog aranžmana sa MMF-om od samog su početka opstruirali kadrovi HDZ-a BiH, najprije pri dogovaranju Pisma namjere, a zatim i kroz Odluku o raspodjeli novca, u koju je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) pokušavao "uglaviti" kantone na način da, protivno Ustavu BiH i zakonima, Vijeće ministara BiH određuje način na koji će FBiH dijeliti novac koji joj pripada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.