A nekad, tamo još ratne 1995. godine iz mostarskog preduzeća Soko imali velike planove i najave. U tome je prednjačio tadašnji direktor Sokola, a sada čelnik HDZ-a  Dragan Čović, kojeg mnogi hercegovački Bošnjaci optužuju da ih je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dovodio na prinudni radni angažman u ovu kompaniju.

Upravo je ovo bio dio strategije koja je presudom šestorki u Hagu 2017. i zvanično proglašena udruženim zločinačkim poduhvatom. E, taj i takav Čović je u septembru 1995. najavljivao sljedeće:

- Naš je autobus, u usporedbi s autobusima te kategorije, predobro napravljen. On ima neke komponente koje gradskom autobusu i nisu potrebne. Mi ćemo se tih komponenata oslobađati, čime će „sokobus“ biti još jeftiniji i konkurentniji - kazao je tada Čović za Večernji list, prenosi hercegovina.info.

VEZANI TEKST - Politika i pravosuđe: Koja je razlika između Zlatana Mije Jelića i Dragana Čovića?

A, onda je spomenuo i avione.

- Do kraja ove godine na tržište namjeravamo poslati dva tipa ultralakih aviona. Sada se potpuno posvećujemo avionskim programima - istakao je Čović dodavši kako i očekuje da će i Jadranko Prlić, oduđeni ratni zločinac, stati iza ovog projekta. 

Naravno, ništa nije bilo od ekonomskog buma, Soko je očerupan do kraja.