open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HDZ-ova nevladina organizacija HNS: Osuđujemo pritisak na pravosuđe
Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), koju kontrolira Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, osudili su kritike Stranke demokratske akcije (SDA) na račun rada pravosudnih institucija, odnosno Tužilaštva BiH.
01.06.2020. u 14:55
get url
text

Iz HNS-a istovremeno osuđuju i „upiranje prstom kako su Hrvati krivi za sva događanja kojima svjedočimo posljednja tri dana“.

- Uz to, vrši se neviđeni politički pritisak na pravosudne institucije, što je nedopustivo u jednoj demokratskoj i pravnoj državi u kojoj bi zakoni trebali jednako vrijediti za sve – smatraju u HNS-u.

Ova nevladina organizacija bi, ističu u saopćenju, prepustila Tužilaštvu BiH, kojim rukovodi prva rodica njihovog člana Mije Krešića, da procijeni ko snosi odgovornost za nabavku respiratora.

- Kriminal ima svog počinitelja i treba za takvo što odgovarati. Također, presumpcija nevinosti vrijedi za svakog dok institucije ne dokažu drugačije. Takvo što se zove vladavina prava i pravna država koja mora imati snažne temelje koji jednako važe za sve, i Bošnjake i Srbe i Hrvate – smatraju u HNS-u.

Optužbe o državnom udaru sa nacionalnim predznakom, odnosno optužbe da HDZBiH stoji iza hapšenja premijera Fadila Novalića, ocjenjuju kao "jeftinu floskulu".

- Po istoj logici stvari, jesu li američke vlasti izvršile udar prije tri dana stavljanjem nekadašnjih visokih bošnjačkih političkih dužnosnika na crnu listu zbog koruptivnih afera? Je li takvo što udar na Bošnjake? Je li trgovina utjecajem u aferi "Asim" također udar na dokazane patriote – pitaju se iz HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.