open-navfaktor-logo
search
Pet "ZA"
HDZ objavio "dokaze" da je ta stranka predvodnik euroatlantskih integracija
Kao dokaz svoje teze su predstavili pet tačaka "ZA", koje, smatraju oni, podsjećaju na "aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je pomogla na putu da naša domovina što prije postane dijelom EU i NATO saveza"
28.08.2019. u 17:34
get url
text

HDZBiH predvodnik je integracija BiH u Evropsku uniju (EU) i NATO, vjeruju u toj stranci. Dodaju da su politički predstavnici HDZ-a u proteklom periodu poduzeli niz konkretnih koraka ka članstvu u EU i NATO-u te da se zalažu za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uvjeta postavljenih pred BiH.

Kao dokaz svoje teze su predstavili pet tačaka "ZA", koje, smatraju oni, podsjećaju na "aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je pomogla na putu da naša domovina što prije postane dijelom EU i NATO saveza".

- Za razliku od dijela političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, HDZ je svojim djelovanjem dokazao svoje ciljeve – tvrde u ovoj stranci.

Pet tačaka "ZA", na osnovu kojih HDZ tvrdi da su predvodnici euroatlantskih integracija BiH u nastavku prenosimo u cijelosti:

1. Podnošenje zahtjeva za članstvo u EU - podnio u Briselu dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH:

Dr. Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, 16. februara 2016. godine podnosi zahtjev za članstvo BiH u EU, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU 1. juna 2015. godine. Zahtjev je predan velikim zalaganjem i lobiranjem, a BiH je napravila historijski iskorak, uprkos negativnoj klimi u BiH bez jasne podrške političkih partnera.

Predstavljajući zahtjev, dr. Čović je potvrdio predanost za evropski put, poboljšanje socio-ekonomskih uvjeta i provođenje reformskih procesa. Iste godine, 28 država članica 20. septembra prihvata podneseni zahtjev za članstvo, nalažući Evropskoj komisiji pripremu procjene spremnosti BiH za pridruživanje.

2. Predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije, dr. Dragan Čović, HDZ BiH:

Dr. Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, 28. februara 2018. godine uručuje u Sarajevu odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije, Jean-Claude Junckeru. Dr. Čović ponovno poziva na zajedništvo za evropsku BiH, pozdravljajući predaju odgovora na 3,242 postavljena pitanja. Postavljena su nakon toga i dodatna pitanja gdje su ponovo Hrvati dali svoj doprinos.

3. Podržavanje ANP-a u okviru Vijeća ministara, HDZ BiH:

U okviru Vijeća ministara BiH dužnosnici HDZ-a BiH predlagali su usvajanje i slanje ANP-a u skladu s principima integracije u NATO. Političke opcije PDP i SDS su, nažalost, višestruko puta (ukupno 7; 5 na sjednicama, 2 u radnim verzijama) destruktivno djelovale stopirajući daljnji napredak NATO integracija i izvršavanje državnih dužnosti. Kroz svako djelovanje hrvatski dužnosnici vodili su se prioritetnim ciljevima stranke HDZ-a BiH, a to su članstvo u EU i NATO-u.

4. Ministarstvo odbrane i Komisija za NATO integracijski put BiH, HDZ BiH:

Hrvatski politički dužnosnici, članovi HNS-a i HDZ-a BiH po odluci predsjednika Dragana Čovića i predsjedništva imenovani su u ključna tijela u bh. institucijama koja svojim djelovanjem doprinose putu u EU i NATO. Aktivnim obnašanjem funkcija ministra odbrane BiH (Marina Pendeš), zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (Vjekoslav Bevanda), predsjednika Komisije za NATO integracijski proces BiH (Josip Brkić), voditelja Komisije za NATO u Parlamantarnoj skupštini BiH (Nikola Lovrinović) značajno su doprinijeli napretku ka članstvu u NATO-savezu. Svaka njihova odluka, glasanje i djelovanje bilo je u skladu sa odlukama HDZ-a BiH: pozitivno, proaktivno i korak prema napretku BiH u euroatlantskim integracijama.

5. Republika Hrvatska članica NATO saveza, HDZ RH – HDZ BiH

Republika Hrvatska 2009. godine postaje članicom NATO saveza, te unutar organizacije pruža intenzivnu podršku za integraciju BiH u ovaj savez. Republika Hrvatska najveći je saveznik BiH koji se zalaže za njenu stabilnost, mir, razvoj i članstvo u EU i NATO savezu. Kao sestrinske stranke dijelimo iste stavove i vrijenosti i po ovom pitanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.