open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
HDZ i SNSD bojkotovali sjednicu, BiH propustila šansu da imenuje delegaciju u PS Vijeća Evrope, Špirić "duhovit"
Sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma za rad. Pozivu za sjednicu su se odazvali svi iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata
24.06.2019. u 17:53
get url
text

Nakon što Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas nije održao sjednicu na kojoj je trebala biti imenovana delegacija naše zemlje u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović je novinarima kazao kako je ovim propuštena šansa da BiH sutra konačno pošalje imena naše delegacije. 

Sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma za rad. Pozivu za sjednicu su se odazvali svi iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata. Delegati koji dolaze iz stranaka HDZ, SNSD i SDS se nisu odazvali.

{$galerijaFotografija}

- BiH je ovim propustila šansu koju je dalo rukovodstvo Vijeća Evrope, da ipak imamo svoju delegaciju. Imali smo rok sutra do 10 sati da nam se ne desi da budemo jedina članica Vijeća Evrope koja nema svoju delegaciju - poručio je Izetbegović novinarima. 

Kazao je da je sjednicu Doma naroda sazvao u petak, te da je očekivao da će i drugi raditi po Poslovniku i da će ona biti održana.

- Očekivao sam da će biti održana sjednica, jer sam u petak ujutro poslao zahtjev. Očekivao sam da će svi raditi po Poslovniku. I Zastupnički dom je trebao raditi po istom principu, zato sam ovu sjednicu zakazao u poslijepodnevnim satima, jer sam očekivao da će Borjana Krišto sazvati Zastupnički dom na jutarnjoj sesiji. Zašto to nije uradila meni nije jasno. Ako ovo nije situacija koja je predviđena članom 58. poslovnika, onda ne znam šta je, kada treba faktički spasiti dignitet zemlje - rekao je Izetbegović.  

Dodao je da "jedna strana nije dovoljna da stvari povede u pravom smjeru".

- Kada bi se u ovoj zemlji svi držali bazičnih stvari poput Ustava, zakona, preuzetih obaveza, ništa ne bi bio problem, ovo bi bila sretna zemlja. Ali u ovoj zemlji se to ne poštuje, ne poštuju  se njeni simboli, Ustav, teritorijalni integritet, vladavina zakona i to ne radi strana koju ja predstavljam - kazao je Izetbegović.

Na kraju je istakao da je pogrešno vezivati zakonodavnu vlast sa formiranjem operativne vlasti.

- Imali smo pokušaj zajedničkog kolegija koji nije uspio zato što dva srpska člana nisu htjeli da imaju sjednicu sa tim zahtjevom da se prvo formira novi saziv Vijeća ministara. Mislim da su dvoje kruške i jabuke, ne treba vezati zakonodavnu vlast sa formiranjem operativne vlasti - rekao je Izetbegović.

Nikola Špirić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, također je dao izjavu novinarima.

- Ima stara narodna u Bosni: "nije majka Muju karala što se kockao, nego što se vadio. Ja ne znam kako ovo danas da nazovem sem pokušajem malih podvala, to nije primjereno Parlamentu. Mi smo 20. juna dobili dopis gospodina Asima Sarajlića u kojem traži hitnu sjednicu da bi danas dobili prilog pod istim brojem protokola sa pet potpisa i da bi u 16.45 dobili protokolisano od 24. juna. I jedno i drugo je kršenje Poslovnika. Ja samo upozoravam da nema ništa opasnije u demokratiji od ovog kad se upustimo u ovakve igre. Kada sam pitao kolegu koji je to donio, rekao je da mu je to naređeno iz kluba. Ako u ovom Parlamentu državni službenici rade po nalogu klubova i političara, ova zemlja je u ozbiljnim problemima - Šiprićevo je obrazloženje zašto ni on, a ni ostali nisu došli na sjednicu.

 

Otkazana sjednica Doma naroda 24.06.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.