Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo kazao je u četvrtak novinarima da je ta stranka ispunila ranije obećanje te je građanima ponudila svoga najboljeg kandidata - Kenana Dautovića, penzionisanog brigadnog generala Oružanih snaga BiH te predavača na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

- Drago mi je da smo dobili vrhunskog kandidata među 20-ak predloženih, koji će biti na raspolaganju svim građanima općine Travnik. To je čovjek s izvrsnim referencama koji je dao veliki doprinos, kako u Oružanim snagama BiH tako i u civilnom sektoru - kazao je Lendo.

Koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda i Naša stranka, za općinskog načelnika kandidirala je advokata Harisa Kanižu. Kaniža je bio načelnički kandidat i na izborima koji su održani 15. novembra, kada je osvojio 3.177 glasova.

Kako je kazao, u novoj izbornoj utrci predstavljat će "koaliciju građanskih stranaka koje žele ponuditi bolju i organiziraniju lokalnu samoupravu".

- Želimo ponuditi i više građanskog društva i socijaldemokratije. Svi smo okupili snage, odbacili sujete i idemo na pobjedu - kazao je Kaniža novinarima.

Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH odlučio je bojkotirati prijevremene izbore. U toj stranci očekuju ishod apelacije na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu HDZ-a BiH na odluku o ponavljanju izbora za načelnika Općine Travnik.

- Odluka o nesudjelovanju nije laka ni jednostavna. No, evidentno je da postoji problem u CIK-u BiH, koji nije dorastao zadaći koju ima. Nadamo se da će Ustavni sud proglasiti nezakonitim odluke CIK-a i Suda i da će nas vratiti na neko početno stanje - rekao je predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Bojan Domić.

Odluka CIK-a o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. april donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedio je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković.

Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

Za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik, koji su zakazani za 11. april, registrirano je oko 47.000 birača.