open-navfaktor-logo
search
Gdje je problem
HDZ blokira lakši ulazak turista iz Saudijske Arabije, Grubeša: Moramo imati sigurnosne pretpostavke
Preferencijalni tretman domaće proizvodnje u javnim nabavkama, liberalniji ulazak stranaca u BiH i ukidanje viza državljanima Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjeverne Irske bile su neke od tačaka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH.
31.05.2021. u 16:12
get url
text

Kako je kazao ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH), nijedna od te tri tačke dnevnog reda nije dobila potrebnu saglasnost da bi bila usvojena.

VEZANI TEKST - HDZ-ovi ministri odbili olakšati ulazak turista u BiH: Politički motivirane opstrukcije kontra interesa građana

- Nažalost sve tri tačke su bile u drugom krugu glasanja i mogu se naći ponovo na Vijeću ministara uz proceduru koja ide ispočetka - rekao je Grubeša.

Ističe da je HDZ BiH podržao odluku o liberalnijem ulasku stranaca, dok je bio protiv preferencijalnog tretmana domaće proizvodnje u javnim nabavkama i ukidanje viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjeverne Irske. Dodao je da su bili protiv ove dvije tačke jer je Evropska komisija u tom pogledu jasno iskazala zabrinutost.

- Preferencijalni tretman se suprotstavlja slobodnoj trgovini, a Komisija je izrazila zabrinutost i u pogledu viza. Jasno je da su nam turisti dobrodošli i da imamo turistički sektor s ogromnim problemima. Mi smo u komunikaciji sa svim turističkim djelatnicima, ali moramo imati sigurnosne pretpostavke prema svima koji dolaze u BiH - rekao je Grubeša.

Dodao je da, s druge strane, ne smatra problemom ovo pitanje vezano za vize jer "bilo ko ko dolazi iz Saudijske Arabije za neku od evropskih zemalja ili u SAD, njihova viza vrijedi u BiH".

VEZANI TEKST - Delić "izbio" argumente Bevandi: KS će dati spornih 880.000 KM, olaškajte dolazak turista

- Tako da postoje određeni benefiti za te građane i ako su dolazili u proteklom periodu, smatramo da će i sada jer BiH je zemlja domaćina i vjerujem da su se svi ovdje ugodno osjećali - objasnio je ministar pravde BiH.

No ovdje je pitanje turista koji žele doći u Bosnu i Hercegovionu, a ne u neku evropsku zemlju ili SAD. Prema izmjenama i dopunama Odluke o vizama, koju su ministri iz HDZ-a BiH odbili, predviđeno je da se za turiste iz Saudijske Arabije i Velike Britanije samo privremeno ukinu vize, dok traje ljeto. Također, da bi im bila ukinuta viza, morali bi imati rezerviran smještaj u BiH. Treba napomenuti da su, prema našim informacijama, bh. sigurnosne agencije dale saglasnost za ovu predloženu odluku.

Grubeša je nadalje naveo da će HDZ štititi evropski put BiH bez obzira što se u javnosti nekada prezentuje da to nije tako.

- Mi nikada nećemo kočiti evropske procese BiH - rekao je Grubeša i dodao da ako BiH želi ići ka Evropskoj uniji, a EU je iskazala određenu zadršku ka našim odlukama, smatra da BiH treba ispoštovati preporuke Evropske komisije bez obzira što je ne obavezuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.