Tužiteljica Katrina Gustafson je navela da je potrebno kreirati novo Vijeće obzirom da odluka sudije Antonettija "predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim krivičnim sudovima".

- Tužilaštvo osporava odluku sudije Antonettija. Ova odluka zanemaruje utvrđene standarde u vezi s sudskom nepristrasnosti i rezultirala je velikom pogreškom. Obzirom na ovakav stav Tužilaštva, Predsjednik Mehanizma obavezan je da imenuje tročlano Vijeće - rekla je Gustafson.

Sudija Jean-Claude Antonetti u četvrtak je prihvatio zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Kako je naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu "djeluju pristrasno" s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine.