open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u Francuskoj
Haški tribunal saopćio da optuženi finansijer genocida u Ruandi nije sposoban za suđenje
Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija u Hagu saopćio je odluku da je osumnjičeni finansijer genocida u Ruandi Felicien Kabuga nesposoban za suđenje, javlja Anadolija.
08.06.2023. u 18:48
get url
text

Suđenje Kabugi počelo je u septembru prošle godine, više od dvije godine nakon njegovog hapšenja u Francuskoj.

Suci su na temelju izvještaja trojice sudskih medicinskih vještaka zaključili da Felicien Kabuga nije sposoban značajnije učestvovati u svom suđenju i da je vrlo malo vjerovatno da će se u budućnosti osposobiti.

Medicinski stručnjaci rekli su da su se Kabugine kognitivne i fizičke funkcije progresivno i značajno pogoršale zbog teške demencije.

Suci su se složili sa stručnjacima da učešće u složenom postupku, kao što je ovo suđenje, zahtijeva, u najmanju ruku, funkcionalno pamćenje, uključujući sposobnost zadržavanja informacija tokom određenog vremenskog razdoblja, kao i sposobnost obrade informacija i izražavanja pogleda na te informaciju.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove rekao je da želi usvojiti alternativni postupak utvrđivanja koji je što sličniji suđenju, ali bez mogućnosti osude.

VEZANI TEKST - Uhvaćen Felicien Kabuga koji se tereti za ubijanje stotine hiljada ljudi u genocidu u Ruandi

Ovo je, rekao je sud, važno žrtvama, preživjelima i međunarodnoj zajednici kako bi se optužbe za zločin genocida protiv Kabuge još uvijek razmatrale na sudu.

Kabuga ne bi trebao prisustvovati alternativnom pravnom procesu.

Kabuga je optužen da je finansirao genocid, a odbio je prisustvovati otvaranju suđenja i pratio je kasniji postupak putem video veze u sudskom pritvorskom centru.

Od uvoda Kabugini advokati rekli su da on nije sposoban za suđenje, ali sud je isprva odbacio te argumente i nastavio s postupkom. Optužen je da je igrao ulogu u osnivanju ozloglašene radio-televizije Libre des Mille Collines (RTLM) koja je širila mržnju i huškala ljude da ubijaju stanovništvo Tutsija.

Uhapšen je u Parizu u maju 2020. godine nakon 26 godina potjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.