open-navfaktor-logo
search
Komesar Premijer lige
Hasić o haosu u domaćem rukometu: RSBiH nije kriv, klubovi su podnijeli zahtjev, ostalo je na uredu za strance
Služba za poslove sa strancima, kao organizacija koja vrši nadzor i kontrolu nad kretanjem i boravkom stranih državljana na tlu Bosne i Hercegovine, proteklih dana izvršila je kontrolu stranih državljana koji su registrovani kao igrači ili treneri u klubovima rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine.
22.04.2022. u 21:14
get url
text

Rezultat ove kontrole je to da su pojedinim igračima i trenerima, stranim državljanima, oduzeti dokumenti, jer nemaju radne dozvole pa im je tako i zabranjeno da se bave sportskim aktivnostima na tlu Bosne i Hercegovine.

To je bilo vidljivo prije dva dana kada je odigrano 23. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Mnogi klubovi su nastupili bez standardnih prvotimaca, a neki su nastupali i bez trenera.

Komesar Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometaše Alija Hasić za Faktor je prokomentarisao trenutnu situaciju u klupskom rukometu.

Na pitanje kako je moguće da su klubovi registrirali igrače koji nemaju boravišnu dozvolu, Hasić otkriva na koji su način strani igrači dobili pravo nastupa u ligaškim mečevima.

- Sve su ekipe bile dužne da dostave dokumentaciju u Rukometni savez BiH. Klubovi su podnijeli zahtjev za radne dozvole i sve dokumente, tako da su na osnovu tih dokumenata igrači dobili pravo nastupa. Sva dokumentacija je dostavljena u Rukometni savez BiH, jer bez nje ne bi mogli dobiti licencu - rekao je Hasić. 

Tek poslije 22 odigrana kola izvršena je kontrola boravišnih dozvola igrača, a Hasić ističe da to nije u nadležnosti saveza, već ureda za strance.

- To nije u nadležnosti RSBiH već ureda za strance. Mi nemamo mogućnost kontrole. Imamo informacije da su klubovi podnijeli zahtjev, dokle su stigli mi u to ne ulazimo. Ekipe su podnijele zahtjev i svaki dan su očekivale radne dozvole.

Nekoliko igrača je već dobilo rješenje i napustilo državu. Nekoliko njih pokušava da u narednim danima završi dokumentaciju, još su u BiH i pokušavaju to srediti. Ukoliko završe papire i dobiju radne dozvole oni će ostati - pojasnio je Hasić i dodao:

- Kruži veliki broj dezinformacija, ljudi okrivljuju Rukometni savez. U ovom slučaju Savez ne snosi ni dio krivice iz razloga zato što su ekipe podnijele zahtjeve da dobiju dokumentaciju. Mi kao Savez ne možemo nekome reći da li ima pravo da igra ili ne. Kad dobiju papire mogu igrati. Postoji mogućnost da pojedinci to već danas završe.

Dali smo mogućnost ekipama da na polusezoni izganjaju te dokumente, neko je dobio papirologiju neko nije, to je opet stvar države. To je posao ureda za strance, ne Saveza - zaključio je Hasić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.