open-navfaktor-logo
search
Prijava zbog 9. januara
Hasečić: Schmidt samo piše pisma, očekivala sam da EUFOR dođe i rastjera bagru
Predstavnici šest boračkih udruženja podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegoviner krivičnu prijavu zbog obilježavanja 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske, koji će se ove godine održati u Istočnom Sarajevu.
09.01.2023. u 11:46
get url
text

Po izlasku iz Tužilaštva, predstavnici udruženja kratko su se obratili okupljenim medijskim ekipama. 

- Po krivičnom zakonu naša krivična prijava je ustvari jedna vrsta inicijative. Krivičnog postupka nema po privatnoj tužbi. Naša domovina nema perspektive ako ne bude mir. Svi oni koji našu državu doživljavaju kao svoju domovinu, kao topli dom, s nama dijele mišljenje. Ne može se dozvoljavati da se svako malo zvecka oružjem, ljudima se razvlači pamet, stvara se dojam da naša država nije moguća - kazala je Sabaheta Čutuk, predsjednica udruženja "Žene borci 92-95" Kantona Sarajevo.

 

Sabaheta Čutuk

 

Podsjetila je na tragičnu sudbinu porodice Hasana Tufekčića iz Višegrada, čijih je desetero djece i supruga, kao i on sam, zaklano na mostu i bačeno u Drinu. On je preživio, da bi se isto dogodilo njegovoj porodici i tokom agresije na BiH 1992. u Višegradu.

VEZANI TEKST - Protiv RS-a i njenih funkcionera Tužilaštvu BiH predate krivične prijave

- Trebamo li mi svako malo da nešto strahujemo - kazala je Čutuk, te istaknula da Tužilaštvu ne treba nikakva prijava, da imaju općepoznate činjenice, koje ne treba ni dokazivati.

Amerisa Ahmetović, predsjednica civilnih žrtava rata Svjetlost iz Sarajeva, kazala je kako zveckanje oružjem i izazivanje nemira ne treba nikome.

- Smatramo da trebamo da živimo u jedinstvenoj domovini. Ovo što oni danas rade ukazuju na to da moramo biti u pripravnosti i voditi računa da nam se ne ponovi 1992-1995. - kazala je Ahmetović.

Amerisa Ahmetović

- Ne okrivljujem našu vlast, ona je nemoćna. Ovaj dan se ne može slaviti jer je RS napravljen na genocidu. Ništa ne radi visoki predstavnik, umjesto da koristi bonske ovlasti, on samo piše pisma, mrtva slova na papiru. Očekivala sam danas da EUFOR dođe da rastjera ovu bagru, koja je počinila genocid, masovna ubistva, silovanja... Da ima pravne države, to bi se davno završilo. Nadam se da će Tužilaštvo učiniti ono što treba jer je i njima u interesu da bude mir u BiH - kazala je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata", podsjetivši da je ona samo jedna od hiljade silovanih žena u 73 općine u Bosni i Hercegovini i u 23 općine silovanih muškaraca.

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke, kazao je da je Tužilaštvo BiH "palača pravde" i da oni od njih samo traže da ono što je Ustavni sud sa svoje dvije presude, da se to sprovede. 

- Tražili smo to od OHR-a, prešutjeli su, tražili smo od PIC-a, prešutjeli su. Znači, apsolutno te evropske vrijednosti takozvane... Nisu ni odgovorili na naš mail niti bilo šta - kazao je Švrakić.

Muhamed Švrakić

Dodao je da su tražili i od Ambasade SAD-a i EUFOR-a da spriječe ovo jer, kako je naveo, 2.500 cijevi i stotinu borbenih vozila se trenutno nalaze na samoj granici entiteta, pored Sarajeva koje je najteže propatilo u agresiji na BiH.

- Nažalost, međunarodna zajednica se ponaša onako kako se ponašala i 1992. godine - rekao je, između ostalog, Švrakić.

Predavanje krivične prijave, Tužilaštvo BiH, 09.01.2022
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.