Smatra da je Vlada sporni akt donijela kao Uredbu, s nadom da će tako izbjeći jurisdikciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za njeno preispitivanje.

- Sadržaj Uredbe je protivzakonit, a niži nivoi vlasti dužni su pomoći državi Bosni i Hercegovini u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza. To predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Uvodi se novi pravni institut liste eksperata koji nije predviđen Zakonom o javnim nabavkama, zatim novi pravni institut sadržaja plana nabavki, kojim Vlada KS sebi daje ovlasti apsolutne kontrole javnih nabavki. Osim toga, Vlada uvodi i nabavku u ime drugog ugovornog organa, što je također nezakonito i osporava tržišnu konkurenciju - kazala je Hasagić.

Hasagić je kao primjer štetnosti Vladine uredbe o javnim nabavkama navela KJKP Sarajevogas.

- U ovom slučaju korišteno je obrazloženje monopolskog položaja Kantonalne uprave CZ KS u oblasti pružanja usluga potivpožarne i protiveksplozivne zaštite gasnog sistema, kao osnov za izuzimanje iz zakonske procedure postupka javne nabavke.

Iako je propisano Zakonom o zaštiti požara i vatrogastvu FBiH da ove usluge mogu ravnopravno obavljati dobrovoljna vatrogasna društva ili druga lica osposobljena za tu zaštitu.

Dakle, u Kantonu Sarajevo navedenu uslugu može pružiti još najmanje osam vatrogasnih jedinica koje djeluju na području KS. Ovakvo postupanje suštinski pogoduje samo jednom subjektu i kao takvo narušava koncept konkurentnosti i jednakopravnosti ponuđača, čime je oštećen budžet Kantona Sarajevo, na način da je onemogućena najpovoljnija ponuda - naglasila je Hasagić.