open-navfaktor-logo
search
Odluka suda
Harali u TK: Berizu Kabiloviću i njegovoj ekipi još dva mjeseca pritvora
Pritvor im je produžen zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivična djala, kao i bojazni da bi njihovo puštanje moglo rezultirati uznemirenjem javnosti
20.01.2020. u 12:55
get url
text

Kantonalni sud Tuzla produžio je za dva mjeseca pritvor za 14 osoba koje su osumnjičene da su u periodu od 2014. do decembra 2019. godine u kriminalnoj organizaciji koju je organizirao i vodio Beriz Kabilović (32), nastanjen u Tuzli, počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa većim brojem drugih krivičnih djela.

Pritvor im je produžen zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivična djala, kao i bojazni da bi njihovo puštanje moglo rezultirati uznemirenjem javnosti. 

Kabilović je osumnjičen za krivično djelo organizirani kriminal počinjen u vezi s krivičnim djelima iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, podstrekavanje na pokušaje ubistva, dogovor za učinjenje krivičnih djela, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje i pranje novca, dok su sve ostale osobe osumnjičene za organizirani kriminal, te u zavisnosti od uloge i zadataka u kriminalnoj organizaciji i za neka druga navedena krivična djela.

U pritvoru su, podsjećamo, organizator grupe Beriz Kabilović (32), kao i Selver Salimović Švrćo (34), Adnan Požegić (32), Mujo Mandžić (49), Ammar Adrović (41), Amir Lisičić (38), Amer Beganović-Hajdarević (42), Adis Šahinagić (34), Semir Mustafa (29), Admir Trumić (29), Ermin Trumić (25), te Armin Halilović (23), koji se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora, kao i Alen Jahić (34), koji se odranije nalazi u pritvoru, a Elvis Hamzić je trenutno nedostupan organima krivičnog gonjenja.

Oni se sumnjiče da su kao osobe koje su pojedinačno ili u grupama ranije osuđivane za različita krivična djela sa elementima nasilja, napravili kriminalnu organizaciju, kako bi svojim djelovanjem sistematski i planski na području Tuzle, Tuzlanskog kantona i šire, sebi pribavili veću protivpravnu imovinsku korist i osigurali prevlast i premoć u kriminalnom miljeu.

Tako je Kabilović formirao mrežu ljudi koja je koristila različite metode zastrašivanja, prijetnji, nasilja, upotrebu oružja, sile i iznude kako bi ostvarivali svoje ciljeve preuzimanja prevlasti nad određenim kriminalnim aktivnostima.

U nekolio navrata su Kabilović i još neki članovi grupe dogovarali, planirali i pripremali likvidacije određenih osoba sa kojima su od ranije bili u sukobu, pri tome angažujući druge da to rade za njih, a u određenim slučajevima je i došlo do napada na te osobe, uz upotrebu vatrenog oružja, paljenje imovine ili pucanja na njihove nekretnine.

Također, nasiljem, prijetnjama, zastrašivanjem da će zapaliti, uništiti objekte, izazvati tuče, uznemiravajući goste, od najmanje 40 vlasnika ugostiteljskih objekata u Tuzli i TK tražili su i uzimali različite iznose novca za navodnu zaštitu, koristeći to da u određenim objektima većem broju konzumenta i gostiju prodaju različite narkotike.

Prijetnje i silu su koristili i prilikom zastrašivanja određenih osoba od kojih su naplaćivali ili pokušali naplatiti određene iznose novca za navodne ranije dugove prema njima ili prema drugim osobama.

Kabilović, Salimović, Mandžić, Jahić, Požegić i još jedan član grupe su osumnjičeni i da su, kako bi prikrili porijeklo tako stečene imovine, ulagali novac u osnivanje određenih ugostiteljskih objekata i još nekih poslovnih aktivnosti u Tuzli, ulagali u nekretnine ili automobile, kao i u drugu skupocjenu robu.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla, u popodnevnim i večernjim satima 18. decembra prošle godine pripadnici MUP-a TK su izvršili pretrese na više od 50 lokacija u Tuzli i drugim mjestima u TK. Prilikom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti različiti predmeti, stvari i novac za koje se sumnja da potječu iz izvršenja ili kojima su izvršena krivična djela, nakon čega su osumnjičeni uhapšeni.

Ovim aktivnostima je prethodila višemjesečna istraga timova Tužilaštva i Uprave policije TK, što je uključivalo i saradnju i podršku Federalne uprave policije FBiH i drugih agencija za provođenje zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.