open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Haradinaj najavilo ukidanje granice s Albanijom, oštre reakcije iz Srbije
Haradinaj je rekao kako je s premijerom Edijem Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se ''negdje na prelasku iz jedne godine u drugu ta granica otvori
20.09.2018. u 18:34
get url
text
Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj

Srbija je danas zatražila od Evropske unije da reagira na izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja o otvaranju granice Kosova prema Albaniji.

Šef Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije kako izjava kosovskog premijera o ukidanju fizičke kontrole na granici s Albanijom ''zahtijeva reagiranje EU-a'' i Federice Mogherini, kao posrednika u pregovorima Beograda i Prištine.

- Hoće li oni i na koji način reagirati na ove prijetnje i izazove regionalnom miru i stabilnosti ili će opet šutjeti - upitao je Đurić.

Šef Ureda za Kosovo pred novinarima je postavio i pitanje ''bi li EU šutio i kada bi neko iz Beograda odlučio da se briše granica između Srbije i Republike Srpske ili bi drukčije reagirali'', dodavši kako zna kakva bi reakcija bila.

Haradinaj je ranije izjavio kako ''od Nove godine više neće biti fizičkih zapreka na granici Kosova i Albanije'', objavio je prištinski portal Zeri.

- Ta nada Haradinaja utemeljena je na razgovorima i planovima s premijerom Albanije Edijem Ramom - prenijeli su beogradski mediji ocjenu prištinskog medija.

Na konstataciju novinara kako "u svim ostalim zemljama EU-a nema granica te su granice ostale samo ruševine prošlosti" i pitanje šta će Priština učiniti da ih ukloni, Haradinaj je rekao kako je s premijerom Edijem Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se ''negdje na prelasku iz jedne godine u drugu ta granica otvori''.

Na inzistiranje novinara da kaže hoće li se to dogoditi ''u novogodišnjoj noći'', Haradinaj je rekao kako se nada da hoće.

- Nadam se da hoćemo. Konačno. Bit će kamera. Bit će praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičke prisutnosti kontrole - citirao je portal Zeri kosovskog premijera.

Reagirajući na te ocjene i najave Haradinaja, Đurić je prozvao evropske dužnosnike da se očituju i odgovore.

- Uoči Nove godine oni planiraju ukloniti granicu - za nas: između Srbije i Albanije, za njih - između nezavisnog Kosova - i Albanije - rekao je Đurić.

On je naglasio kako je to ''već 28. izjava u kojoj netko od albanskih dužnosnika, bilo s Kosova, bilo iz Albanije, poziva na pripajanje našeg južnog teritorija Albaniji, ovog puta popraćeno i prijetnjama ratom''.

Đurić kaže i da su ''intenzivni napadi počeli onog trena'' kad su Srbija i njezin predsjednik odlučili da se bore za kompromisno rješenje na Kosovu, u interesu svih zajednica i ''da se konačno utvrdi ta granica'' koju na različite načine tumače Srbija, SAD i dio EU-a.

- Tog trenutka kad je Srbija odlučila naći rješenje u cilju nadilaženja sukoba i mirne budućnosti, obrušila se najžešća moguća lavina napada, neutemeljenih uvreda, često i iz međunarodne zajednice i dijela regije - ustvrdio je Đurić.

Na pitanje kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, Đurić je rekao da će ''Bruxelles malo sačekati'' da ponovno vidi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, s obzirom na to da je ''izostala svaka podrška'' iz EU-a Vučićevim ''idejama za rješenje pitanja'' Kosova i odnosa Srba i Albanaca. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.