open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Hapšenje u Banjoj Luci zbog krijumčarenja razornog eksploziva iz BiH u Austriju
Po nalogu Tužilaštva bih na području Banje Luke realizira se akcija u borbi protiv neovlaštenog međunarodnog prometa oružja i eksploziva.
11.05.2021. u 11:35
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, operacija se ralizira u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnosi se na krijumčarenje veće količine, od oko 4,5 kilograma vrlo razornog eksploziva sa područja BiH u Austriju.

Akciju provode pripadnici MUP-a RS-a, a istražitelj Tužilaštva Bih nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti.

- Radi se o aktivnostima koje se realiziraju u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnose se na procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa opojnih droga - naveli su iz Tužilaštva.

Na području Banje Luke, meta operacije je jedan osumnjičeni, a pretresi se vrše na dvije lokacije.

- Tokom pretresa pronađeni su dokazni materijali bitni za postupak. Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u terorističkim aktima i kriminogenim aktivnostima - dodaje se u saopćenju.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je učestvovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema Austriji.

Također, prokrijumčrena je i manja količina opojne droge.

- Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu - kazali su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.