open-navfaktor-logo
search
Akcija Kajak
Hapšenja u Bratuncu zbog krijumčarenja migranata iz Srbije preko Drine
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH  (SIPA), u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal R Srbije i policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a R Srbije, realizovali su akciju kodnog naziva "Kajak", u kojoj su na području Bratunca uhapšene dvije osobe.
18.08.2020. u 09:54
get url
text
get url
text

Akcija je provedena po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

U toj akciji, do sada, na području obje države uhapšeno je uhapšeno je devet osumnjičenih osoba.

Tokom rada na predmetu podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope – SELEC.

Tokom akcije, pripadnici SIPA-e su na području Bratunca uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ileganih migranata iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, počinili krivično djelo organizovanje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Pretresom su privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.

Radi se o istrazi Tužilaštva BiH protiv osoba osumnjičenih da su u sadejstvu sa osobama iz Srbije organizovali krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata s područja Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini na teritoriju BiH, čime se značajno ugrožava sigurnost i usložnjava situacija sa ilegalnim migrantima u BiH.

Rad na operativnoj akciji "Kajak" se nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.