open-navfaktor-logo
search
Od ranog jutra
Haotično u Mostaru: Više od 100 policajaca uz primjenu sile deblokirali Uborak, građani se vezali lancima
Na ovom mestu već danima protestuje grupa građana, a jutros ih je bilo oko 300. Tokom policijske intervencije jednoj ženi je pozlilo
09.12.2019. u 07:28
get url
text

Više od 100 policajaca i pripadnika specijalne policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jutros su intervenirali kod deponije Uborak koju građani Mostara već danima drže u blokadi, a nakon što je istekla upotrebna dozvola za deponiju.

Mostarska policija jutros je izašla kod Uborka u 5.30 sati gdje su uz primjenu sile odblokirali ulaz deponiju. Policija je prvo napravila obruč oko demonstranata koji su se vezali lancima i napravili živi štit, da bi ih potom "izgurala" ispred ulaza Uborka i sa strane tako da komunalna vozila mogu proći. 

{$galerijaFotografija}

Na ovom mjestu već danima protestuje grupa građana, a jutros ih je bilo oko 300. Tokom policijiske intervencije najmanje jednoj osobi je pozlilo, a ima i povrijeđenih.

Na mjestu događaja od početka policijske akcije nije bilo Hitne pomoći, da bi došla tek oko 7.20 sati. 

Građani se već mjesecima protive odlaganju otpada na ovoj deponiji i traže da se ona zatvori.  Mještani Vrapčića, Livča i drugih mostarskih naselja iz blizine Uborka protestovali su i ranijih mjeseci. Kažu kako su im životi ugroženi zbog deponije i da su se na blokadu odlučili jer nemaju šta izgubiti. 

-Deponija nema dozvolu za rad, a policija nema nalog da ovo radi - isticali su neki od građana.

U međuvremenu, nakon policijske intervencije, na deponiju je stigao veći broj kamiona koji su dovezli smeće. Ušli su kroz kapiju Uborka uz asistenciju policije. 

Ispred Uborka je ostala manja grupa građana koji protestuju, a još je prisutan veći broj policajaca. 

Uborak 09.12.2019.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.