open-navfaktor-logo
search
Masovni neredi
Haos u Francuskoj: Sukobi demonstranata i policije u cijeloj zemlji
Radnici iz različitih sektora izašli na ulice zbog najavljenih kontroverznih penzionih reformi predsjednika Macrona
05.12.2019. u 21:27
get url
text

Sukobu policije i demonstranata, koji su protestovali zbog najavljenih kontroverznih penzionih reformi predsjednika Emmanuela Macrona, u četvrtak su se dogodili u cijeloj Francuskoj, javili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Skoro 200.000 ljudi učestvovalo je u protestima tokom kojih su se dogodili sukobi sa policijom, koja je koristila dimne bombe za rastjerivanje demonstranata. Policija je intervenisala, a demonstranti su uzvratili paljenjem kafića, semafora i električnih motocikala u Parizu.

Prema navodima sindikata radnika, štrajk će se nastaviti do ponedjeljka, a francuski mediji izvještavaju da je do sada uhapšeno 70 ljudi. U postu na Twitteru, pariska policijska uprava je navela da su policija i žandarmerija izvršili 6.476 provjera i uhapsili 65 ljudi.

{$galerijaFotografija}

U protestima učestvuju policija, zdravstveni radnici, učitelji, pravnici, taksisti, vozači teretnih vozila, poštari, poljoprivrednici, državni službenici, radnici u rafinerijama i studenti, navodi dnevnik “Mo Monde“.

Među demonstrantima su i zaposlenici nacionalnog avioprevoznika Air France, pariškog javnog gradskog prevoza RATP, elektroprivrede EDF koja je u većinskom vlasništvu Vlade, zatim državne željeznice SNCF i proizvođača automobila Renault.

Štrajk je ima ogroman uticaj na sve sisteme javnog prevoza u zemlji, navode lokalni mediji. Neki su vlakovi otkazani, dok su drugi saobraćali drastično smanjenom kapacitetu. Putnici su se radije opredijelili za bicikl ili elektronske skuteri kako bi otišli na posao ili su ostajali kućama.

Štrajk bi mogao trajati danima, a ishod je još uvijek neizvjestan. Njegov jasan cilj je zaustaviti penzione reforme. Do izlaska na ulice je došlo nakon što je Vlada najavila svoju odlučnost da provede penzionu reformu uprkos negodovanju javnosti.

Građani se bune protiv penzionih reformi koje, za razliku od aktuelnog sistema, predviđaju univerzalni sistem penzija, odnosno ukidanje razlike između penzionisanja službenika i radnika, kao i privilegija koje imaju. Reforma također predviđa da se dob penzionisanja postepeno poveća sa 62 na 64 godine.

Francuzi su poznati kao nacija koja svoje zahtjeve i negodovanja iskazuje kroz štrajkove i proteste, a ova zemlja je i ranije bila poprište masovnih štrajkova. Jedan takav je održan 1995. godine, trajao je tri sedmice, a u zemlji je nastao potpuni kolaps. Pretpostavlja se da je današnji štrajk najveći nakon 1995. godine, a istovremeno i jedan od najvećih u historiji zemlje.
 

20191205_2_39696771_50111563.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.