open-navfaktor-logo
search
Četvrti dan protesta
Haos u Beogradu: Demonstranti lomili vrata i prozore na Skupštini, jajima gađali baner s likom Vučića
Četvrti dan za redom održavaju se protesti u Beogradu, ali i u više gradova u Srbiji, uprkos zabrani okupljanja više od 10 ljudi na javnim mjestima.
10.07.2020. u 22:39
get url
text

Nezadovoljni političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji, građani su izašli na ulice Beograda, Novog Sada, Valjeva, Niša, Leskovca, Pirota, Vranja, protiv mjera uvedenih uslijed epidemije koronavirusa i protiv vlasti Aleksandra Vučića. 

 

Demonstranti su lomili vrata i prozore na Skupštini Srbije, probili su ogradu i upali u Skupštinu probili su zaštitnu ogradu i popeli se na skupštinsko stepenište, a zatim i upali u zgradu Narodne Skupštine. Zapalili su i baklje. Letjele su flaše, odjekivale su petarde. Policija je hapsila demonstrante jer su jajima gađali baner sa likom Vučića, javljaju srbijanski mediji.

#protest dan 4. Beograd pic.twitter.com/xQVJATVzZA

Više stotina Novosađana i večeras je protestovalo u Novom Sadu, te je održana protestna šetnja gradskim ulicama. Šetnji je prethodio skup na centralnom gradskom trgu na kom se, između ostalih, obratio i Miran Pogačar, koji je danas, nakon saslušanja, pušten iz pritvora i pozvao okupljene u šetnju. Demonstranti su se zaputili na autoput Novi Sad-Beograd gde ih je sačekao policijski kordon. Šetači su posjedali ispred kordona i vikali "isti smo narod", "spustite štitove", a djevojke su ispred policajaca ostavile cvijeće, javlja Anadolija.

Srbijanska premijerka, Ana Brnabić danas je kazala kako neće prezati ni od najstrožih mjera.

- Moje mišljenje je da bi najefikasnije bilo vanredno stanje i zabrana kretanja barem vikendima - rekla je i dodala kako se u tome slaže s Vučićem.

 

Potom je, govoreći o kontroli koronavirusa, govorila i o protestima.

- Ja vjerujem da možemo ove brojeve dovesti pod kontrolu bez potpune zabrane kretanja, ali ako mjere koje smo donosili prije 10 dana ne donesu rezultate, a vidjet ćemo što nas čeka zbog protesta, koji za mene nije ništa drugo osim potpuno nepromišljenog zdravstvenog rizika, politika sa strane. Za proteste ima vremena. Za borbu protiv koronavirusa više nema vremena - kazala je Brnabić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.