Haos na Maldivima: Uhapšen bivši predsjednik, proglašeno vanredno stanje

objavljeno: 06.02.2018. u 08:46

Predsjednik Maldiva Abdulla Yameen proglasio je vanredno stanje na 15 dana, nakon čega je vojska okružila Vrhovni sud i uhapšen je bivši predsjednik, što je zemlju gurnulo još dublje u politički haos.

Progon opozicije koji zadnjih godina provodi predsjednik Yameen narušio je sliku raja koju svijet ima o tom malenom arhipelagu s nešto više od 400.000 stanovnika.

Uvođenjem vanrednog stanja proširuju se već postojeće velike ovlasti sigurnosnih snaga u hapšenju i pritvaranju osumnjičenika i to u trenutku kada Vrhovni sud i vlada sudjeluju u napetom odmjeravanju snaga.

Policija je u ponedjeljak uhapsila bivšeg predsjednika Maldiva i polubrata Abdulle Yameena, Maumoona Abdula Gayooma.

Gayoom (80) koji je 30 godina čvrstom rukom vodio zemlju sve do prvih demokratskih izbora 2008. i koji je stao uz aktualnu oporbu na čelu s bivšim predsjednikom Mohamedom Nasheedom koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji, uhapšen je oko ponoći u svom domu u prijestolnici Maleu.

- Ne znam zašto sam uhapšen, nisam ništa učinio. Molim vas da budete čvrsti i odlučni. Nećemo odustati od reforma koje provodimo - rekao je Gayoom u videoporuci na Twitteru upućenoj njegovim pristašama netom prije hapšenja.