open-navfaktor-logo
search
Festival
Hanka Paldum na "Ilidži" sa pjesmom Milića Vukašinovića
Na kraju naglašava da je ponosna da baš iz Sarajeva ponovo ide plejada novih pjevača, pjesama...
10.07.2019. u 13:57
get url
text
Hanka Paldum: Za novogodišnje praznike sa djecom i unucima

Festival narodne muzike "Ilidža" najveći i najčuveniji je festival narodne muzike u regiji. Od 1. do 3. augusta ovu veliku kulturno-muzičku manifestaciju organizira Općina Ilidža. Organizatori najavljuju da će ovo biti jedno od najboljih izdanje velike muzičke smotre.

Poznato je 17 učesnika takmičarskog dijela, a njihova imena bit će uskoro objavljena. Prvu noć bit će održano takmičenje harmonikaša. Ovo takmičenje sa dosta uspjeha ponovo će organizirati odlični Edo Krilić.

Takmičarska večer zakazana je za 2. august, a Festival će biti zatvoren revijalnim programom u kojem će učestvovati brojna poznata imena narodne muzike. Velika imena počinjala su karijeru upravo na sceni Ilidžanskog festivala. Tu su nastali najveći hitovi, a svoje blistave karijere započeli su najveći interpretatori sevdalinki. Tako će ove godine u revijalnom dijelu učestvovati Hanka Paldum, Snježana Đurišć, Eldin Huseinbegović, Armin Šaković, Sejo Pitić, Semir Cerić Koke, Nihad Alibegović, Denial Ahmetović, Merima Njegomir, Jasna Gospić... Nakon bogatog revijalnog programa svoj solistički koncert održat će Ana Bekuta što je njena zahvalnost Festivalu na kojem je započela veliku karijeru i promovirala prve pjesme - kazao je za Faktor Amir Saletović, portparol Ilidžanskog festivala.

Sejo Pitić dobit će posebno priznanje za očuvanje sevdalinke, a odlukom organizatora specijalna priznanja za doprinos sevdalinci u autorskom smislu ide Ljubici Beraku i pokojnom Spasi Beraku. Jedna od onih koja se ponosi ovim festivalom je i Hanka Paldum, diva bh. estradne scene.

-Festival Ilidža je respektabilan projekat koji je ostavio dubok trag na muzičkoj sceni ne samo BiH već i cijele bivše Jugoslavije. Ovaj festival iznjedrio je velike umjetnike, potvrdio njihovu dostojnost, podario nam prelijepe pjesme koje se i danas pjevaju. "Ilidža" je festival koji je uvijek uživao najveći rejting. Drago mi je da je unazad nekoliko godina ponovo pokrenuta ideja, koja i danas živi, da "Ilidža" mora biti i ostati "rasadnik" prelijepe pjesme, novih muzičkih nada... – priča Hanka i dodaje:

- S druge strane, sretna sam i što je Hayat godinama uključen u realizaciju ovog festivala. Ove godine ću, između ostalih, jednu pjesmu premijerno otpjevati. Riječ je o numeri koju potpisuje Milić Vukašinović, za koju je aranžman uradio profesor Emir Merjemić. Jedna jako lijepa pjesma i divno iznenađenje za sve one koji vole i prate moj rad – dodaje Paldum.

Na kraju naglašava da je ponosna da baš iz Sarajeva ponovo ide plejada novih pjevača, pjesama...

-Ne mogu sada potcijeniti sve što radi Beograd ili Zagreb. I tamo ima izuzetnih pjevača, događaja, emisija... Ali oduvijek je bilo poznato da je Bosna bila kolijevka dobrih pjevača, pjesama, glumaca, sportista... Kratko rečeno: uvijek se u Sarajevu stvaralo, u Beogradu potvrđivalo – zaključuje Hanka Paldum, saopćeno je iz Ilidžanskog festivala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.