navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odlični gitarista

Hamdija Salihbegović: Kada sa kolegama postoji dobra razmjena energije, onda su čuda moguća

Odlični gitarista Hamdija Salihbegović kompoziciju "Sarajevo Winter Nights" posvetio je rodnom gradu.

Objavljeno: 14.04.2022. u 08:02
get url
text
Hamdija Salihbegović

Ova smooth acid jazz kompozicija, koja vješto uklapa zvuke trube i harmonike je predstavljena kroz intermezzo formu spota, koji na mističan način prenosi energiju sa sarajevskih ulica i prekrasnih pejzaža prirode sa obronaka grada u periodu kasne zime.

- Zadovoljan sam reakcijama, ljudi mi prilaze na ulici i čestitaju. Ukratko, dopada im se cjelina. Prema svemu urađenom do sada imam beskompromisan pristup. Važno mi je da me ideja kupi u startu i, ako nema te "zlatne žile" koju mogu ispratiti do kraja, onda se time ne bavim – kaže na početku razgovora za Faktor Hamdija Salihbegović.

Na pjesmi su svirali Adis Sirbubalo (harmonika i rhodes piano), Miron Rafajlović (flugelhorn), Anes Beglerbegović (bubnjevi) i Muamer Đozo (bas gitara).

- Zahvalan sam što imam takve prijatelje i kolege koji su vrhunski muzičari. Svi su se rado odazvali da pomognu svojim muziciranjem na mom projektu. Također, planiram neke od instrumentala na albumu "Beyond The Limit" uraditi potpuno sam, tako da se ne držim striktnih pravila. Sve se dešava u hodu, pa i izbor saradnika. Do sada sam snimio pet kompozicija i za svaku od njih je snimljen spot. Najvjerovatnije će biti deset instrumentala na albumu. Idem ka tome. Što se tiče drugih muzičara i autora, ima ih dosta s kojima bih volio sarađivati. Međutim, najbitnije je da li postoji dobra razmjena energije. Ako je taj uvjet ispunjen, onda su čuda moguća – nastavlja sarajevski muzičar.

Već duže vrijeme sarađuje i sa Almasom Smajlovićem i to kao gitarista, aranžer i autor.

- Tri moje pjesme će se naći na njegovom albumu. Almasov posljednji singl je bio duet s Božom Vrećom, pjesma "Ne želim odustati", gdje se pojavljujem kao autor stihova – kaže Salihbegović.