open-navfaktor-logo
search
Agresija Rusije na Ukrajinu
Hamdija Lipovača, nosilac ordena Svetog Save i zvijezda RTRS-a: BiH treba biti neutralna
Hamdija Lipovača, bivši premijer Unsko-sanskog kantona i bivši gradonačelnik Bihaća iz SDP-a, stranke čiji član navodno više nije, postao je zvijezda ovdašnjih rusofila i RTRS-a. 
14.03.2022. u 15:39
get url
text

Lipovača šokirao javnost izjavama da BiH treba biti neutralna po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu, naslovi su u pojedinim medijima. 

Onoj koga još uvijek može šokirati Lipovača ili je potpuno neinformirana osoba koja godinama ne čita i ne gleda ovdašnje medije ili je u BiH jučer doselio iz daleke zemlje, naprimjer Džibutija. Jedino nešto od to dvoje može biti razlogom da budete šokirani postupcima Hamdije Lipovače. Ovaj skandal-majstor rijetko da je šta uradio u cijeloj političkoj karijeri i općenito otkako je na javnoj sceni, a da nije šokirao. Dakle, Lipovača je i ovaj put jednostavno samo Lipovača.

To što Lipovaču, uprkos brojnim optužnicama i skandalima, kao predavača angažira Pravni fakultet u Bihaću već se i može nazvati šokantnim. To je već problem tog fakulteta, ali i općenito ovog društva. U prvom redu jer Lipovača predaje ili je predavao na predmetu Međunarodno javno pravo. Međunarodno pravo po pitanju ruske agresije na Ukrajinu u potpunoj je u koliziji sa Lipovačinim izjavama na RTRS-u. Također, Lipovačine izjave u potpunoj su suprotnosti sa interesima Bosne i Hercegovine i njenim proklamovanim, zacrtanim i u institucijama usvojenim vanjskopolitičkim ciljevima i interesima. 

 

Međutim, to da Lipovača zagovara neutralnost Bosne i Hercegovine po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, je sasvim očekivano i imajući na umu njegovo ranije javno djelovanje, ništa iznenađujuće. Pa nije valjda džaba bio angažiran u Integral inženjeringu, firmi u vlasništvu Slobodana Stankovića, bliskog prijatelja Milorada Dodika i drugovao sa brojnim Dodikovim intimusima. I neće valjda ići kontra stavova Srpske pravoslavne crkve koja ga je odlikovala ordenom Svetog Save. 

 

Za one koji Lipovaču ne poznaju najbolje i ne mogu možda razumjeti njegove stavove izrečene RTRS-u u mikrofon, fotografije ispod su mali doprinos boljem upoznavanju lika i djela na način kako se Lipovača sam voli predstavljati na društvenim mrežama. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.