open-navfaktor-logo
search
Tvrde Francuzi
Halilhodžić je bio kandidat za trenera Chelseaja, vlasnik zakazao sastanak, pa otkazao
Vahid Halilhodžić, proslavljeni bosanskohercegovački stručnjak, bio je među kandidatima za preuzimanje londonskog Chelseaja, objavio je francuski list L'Equipe. 
12.09.2022. u 08:44
get url
text

Ugledni list tvrdi da je neimenovani menadžer ponudio Vahidove usluge vlasniku Chelseaja Toddu Boehlyju i da je čak bio zakazan sastanak s prvim čovjekom londonskog kluba.

Novi vlasnik Plavaca želio je vidjeti projekt kojeg bi Halilhodžić donio u njegov klub, no na kraju je ipak otkazao sastanak jer je u međuvremenu odlučio dovesti engleskog trenera.

Na kraju je odluka pala na Grahama Pottera. Chelsea je otkupio ugovor ovog stručnjaka od Brightona za preko 20 miliona funti i on je naslijedio Thomasa Tuchela na klupi ekipe koja je u utorak doživjela poraz od Dinama u Zagrebu.

Vahid Halilhodžić još nije donio konačnu odluku hoće li nastaviti trenersku karijeru. Očito ga je otkaz u Maroku prilično uzdrmao. L'Equipe navodi kako Halilhodžić ima ponuda iz Afrike i Azije, kako od klubova, tako i od reprezentacija i uskoro će se znati hoće li neku od tih ponuda i prihvatiti.

Iza sebe ima bogatu trenersku karijeru. Počeo je s poslom 1993. godine u Beauvaisu, nastavio je u Raja Casablanci, a zatim je vodio Lille, Rennes, PSG, Trabzonspor, Al Ittihad, Dinamo i Nantes.

Osim u Maroku, kao selektor radio je u Alžiru, Japanu i Obale Slonovače. Sa svakom od reprezentacija koje je vodio izborio je i nastup na Svjetskom prvenstvu, ali je na najvećoj fudbalskoj smotri vodio samo Alžir 2014. u Brazilu, gdje je iznenađujuće prošao grupi i u osmini finala tek u produžetku (1:2) izgubio od kasnijeg svjetskog prvaka Njemačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.