open-navfaktor-logo
search
Svečano u Tuzli
Halilagić simbolično ubacio listić u glasačku kutiju: Čuvanje nezavisnosti BiH zadaća je nas i budućih generacija
U povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Vlada Tuzlanskog kantona (TK) u punom sazivu, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.
01.03.2023. u 16:23
get url
text
Premijer TK Irfan Halilagić


Cvijeće je položeno na Partizansko spomen obilježje, Spomenik zlatnim ljiljanima, Spomenik poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine tokom agresije i Mazarju i groblju civilnih žrtava rata.

Ovom prilikom premijer Halilagić je još jednom ponovio neophodnost obilježavanja ovog datuma.

- Ovaj svečani dan, jedan je od najznačajnijih dana u godini. To je dan kada se sjećamo historijskog 1. marta 1992. godine, referenduma na kojem su se moji roditelji, ali i 64 posto građana BiH, svih nacionalnosti, izjasnili da žele da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Čuvanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine zadaća je naša i svih budućih generacija. Danas ovom datumu poklanjamo posebnu pažnju, istovremeno sa pogledima usmjerenim u budućnost. Mi, nove generacije i novi naraštaji želimo da BiH bude država po mjeri svakog njenog građanina i zemlja koja će sa svim svojim vrijednostima sutra obogatiti zajedničku kulturnu i svaku drugu baštinu Evropske unije. Na tom putu ohrabruje nas i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji - kazao je premijer Halilagić

On je dodao da "poruka koju bismo trebali poslati i prihvatiti jeste da zaista postoji potreba da probosanski faktor i probosanski blok profunkcionišu na pravi način, da se vratimo onim principima na kojima je država BiH dobila svoju nezavisnosti i činjenici da je taj proces došao demokratskim putem, kada su svi građani i narodi imali priliku da se izjasne o njenoj budućnosti i kada su kazali da su za suverenu i nezavisnu demokratsku državu".

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na spomen obilježjima, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Skupština Tuzlanskog kantona je održala svoju svečanu sjednicu. Ove godine Sjednicu je obogatio i prikladan kulturni program, čiji je sastavni dio bila i izložba "Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine u domaćoj i stranoj štampi". Ova izložba na ilustrativan način uz dokumentarnu dimenziju dočarava i ambijent u kojem je 1992. godine održan referendum.

Na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona premijer Halilagić je pročitao i prigodan referat posvećen današnjem prazniku. U okviru podnesenog referata je istaknuo da "Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona kao i svi drugi organi vlasti Tuzlanskog kantona, današnjom sjednicom žele potvrditi državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i svoju odlučnu namjeru za razvoj našeg Kantona u svim segmentima života".

S obzirom da te 1992. godine nije imao pravo glasa, simboličnim ubacivanjem listića u glasačku kutiju premijer Halilagić je danas iskazao svoje opredjeljenje i spremnost da se bori za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu

Također, premijer se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali današnju svečanost, obilježili jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje i time dali do znanja da "nas ništa neće pokolebati na našem putu da izgradimo i očuvamo prosperitetno, multietničko, multikulturalno društvo, društvo od tolerancije, povjerenja te da čuvamo i branimo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, demokratsku državu u kojoj će se uvažavati principi opšteljudskih prava i sloboda".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.