open-navfaktor-logo
search
Novi premijer
Halilagić: Sastav Vlade TK je poruka, pet članova mlađi od 40 godina, trećina su žene
Novi premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ima 34 godine. Tokom današnje rasprave na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj je vlada izglasana, pozicija je njegove godine navodila kao prednost, a opozicija kao nedostatak.
28.02.2022. u 17:07
get url
text
Novi premijer TK Irfan Halilagić

- Skupštinska većina koja nam je dala povjerenje od nas je tražila 18 mjera koje ćemo realizirati u tačno određenim rokovima. Mi nemamo previše vremena za uhodavanje, moramo biti izuzetno eikasni i energični i to će biti jedna od odlika ove nove izvršne vlasti - rekao je premijer Halilagić.

Podsjećamo, Vlada TK, glasovima 19 zastupnika nove većine u Skupštini, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrate BiH (SD) te zastupnici Smajo Mandžić, Lejla Vuković i Jasmina Lugavić, dobila je povjerenje.

VEZANI TEKST - Tuzlanski kanton dobio novu Vladu na čelu sa najmlađim premijerom Halilagićem

- Sastav Vlade je izazvao komentare, ali je poslao i poruke. Pet članova Vlade je mlađe od 40 godina, jednu trećinu ministara čine žene. Vjerujem da ćemo iznijeti sve što sam naveo u ekspozeu - kaže Halilagić.

On je istakao da će na prvu sjednicu vlade biti stavljene mjere koje imaju za cilj poboljšanje ekonomske situacije građana, a po pitanju sigurnosne situacije će biti poduzeti koraci.

Kantonalni zastupnik i predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) u TK Dževad Hadžić rekao je da "nije problem što je premijer mlad, nego što nema dovoljno rukovodnog iskustva".

- Mislim da nam je trebao u sadašnjoj izazovnoj situaciji, posebno sa sigurnosnog aspekta, neko ko ima više životnog iskustva - rekao je Hadžić.

Zastupnik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke Fahrudin Skopljak rekao je da ova Vlada TK nema 100 mjeseci za ocjenu rada, jer je samo osam mjeseci do izbora.

- Naslijedili su stabilan budžet i mi ih već od 2. marta počinjemo pratiti. Mogu očekivati da ćemo se prema njima odnositi jednako kao i opozicija, dakle tražit ćemo provođenje mjera za građane TK, od boraca, porodilja, penzionera do prosvjetnih radnika. Očekujemo da vrlo brzo krenu s rezultatima - naveo je Skopljak.

Skupština TK danas je jednoglasno usvojila zaključak kojim se nalaže Administrativnoj komisiji da smanji plaće izabranih i imenovanih zvaničnika i njihovih savjetnika, na nivo prije povećanja, koje je realizirano s mjesecom januarom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.