open-navfaktor-logo
search
Poruka pred proteste
Halilagić: Jednokratna pomoć nije rješenje, pozivam sindikate u TK na razgovore o plaćama
Najavljene proteste budžetskih korisnika i generalni štrajk u javnim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona (TK) danas je komentirao kantonalni premijer Irfan Halilagić, koji je sindikatima poručio da dođu na razgovore.
23.12.2022. u 17:04
get url
text
Premijer TK Irfan Halilagić

- Jednokratna pomoć nije rješenje, pozivam sindikate u Vladu na razgovore o povećanju plaća i naknada. Razgovori o poboljšanju statusa u narednim godinama da, ali jednokratna pomoć je za nas završena priča - rekao je danas Halilagić.

Podsjećamo, zaposleni koji plaću primaju iz kantonalnog budžeta traže isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM, a isti zahtjev imaju i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

- Na današnjoj sjednici smo donijeli odluke kojima će policijskim službenicima biti uvećana plaća za pet posto. Kada su u pitanju zaposleni u zdravstvenim ustanovama, dobio sam poziv za hitan sastanak i razgovarali smo dva puta i mogu reći da smo relaksirali odnose i smatram da ćemo uz zajednički napor doći do usaglašavanja stavova. Zaposleni u zdravstvu u ovoj godini nisu imali nikakvo povećanje po bilo kom osnovu. Ono što smo usaglasili odnosi se na period od 1. januara naredne godine i to nije jednokratna pomoć - rekao je Halilagić.

Zaposleni u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji, sudovima i tužilaštvu te kantonalnoj državnoj službi sutra u Tuzli izlaze na proteste, a Halilagić je danas kazao da je Tuzlanski kanton od decembra 2021. do jula ove godine povećao plaću budžetskih korisnika za 19,5 posto.

- Smatramo da nije potrebno da se insistira na jednokratnoj pomoći po Uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o pomoći stanovništvu. Stav Skupštine TK je da se incijativa o toj pomoći odbaci jer smo pokazali da je naša ruka prema budžetskim korsnicima pružena. Želimo nastaviti tu komunikaciju, želimo pozvati one koji organiziraju proteste da razmisle i pozivamo da pregovarački timovi sjednu naredne sedmice i usaglase se po pitanju plaća i naknada za narednu godinu - rekao je Halilagić.

On je istakao da u je Prijedlogu budžeta za 2023. godinu planirano dodatnih 30 miliona KM za plaće i naknade u odnosu na godinu na izmaku, a u odnosu na 2021. godinu taj "višak" iznosi više od 50 miliona KM.

- Mi nećemo odbijati razgovore, naročito u smjeru poboljšanja statusa radnicima koji imaju primanja 600, 700, 800 pa i do 1.000 KM. Želim da javnost zna da u javnom sistemu postoje ljudi kojima imaju dvije i po, tri, pa i četiri hiljade KM plaće i sada njima trebamo dati jednokratnu pomoć. Svi znamo da smo dali 100 KM penzionerima i borcima koji su nezaposleni - zaključio je Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.