open-navfaktor-logo
search
Bivši igrač Želje
Halilagić: Bajević mora uvjeriti Bosance da nisu najbolji na svijetu
Sead je igračku karijeru počeo u sarajevskom Željezničaru kod trenera Milana Ribara i sa velikim interesovanjem prati dešavanja u bosanskohercegovačkoj reprezentaciji
15.01.2020. u 11:36
get url
text

Bivši fudbaler Željezničara, Vojvodine i Bešiktaša Sead Halilagić je ovih dana ponovo dospio u žižu sportske javnosti nakon objavljivanja pete zbirke poezije pod nazivom ”Garib”. Čovjek koji je ostavio dubok trag u slavnom turskom klubu, pokušao je kroz jednu od svojim poema, da se oslobodi “duhova prošlosti” i da na specifičan način progovori o famoznom autogolu protiv Galatasaraya koji je u sezoni 1999/2000. riješio pitanje prvaka.

- Trener je bio Hans-Peter Brigel, nanizali smo 12 pobjeda zaredom i prišli Galati na svega šest bodova šest kola pre kraja. Oni su te sezone gurali dobro u kupu UEFA i računali smo da će u slučaju poraza dići ruke od prvenstva i posvetiti se finalu sa Arsenalom. Sve se odvijalo kako treba, vodili smo sa 1:0 do 82. minuta i onda... Uf! U namjeri da intervenišem, vratio sam loptu golmanu Fevziju i krenuo u stranu da se otvorim za nastavak igre. Odjednom muk. On je zamahnuo i promašio loptu. Šok! Svi smo se uhvatili za glavu. Ostalo je 1:1 i Galatasaray je imao otvoren put ka tituli. Dugo nisam mogao da dođem sebi, tim prije što sam te večeri zaslužio epitet igrača utakmice - rekao je za Anadolu Agency (AA) Halilagić.

Godine prolaze, sjećanja ne blijede. O tome kako se osjeća kada se dvije decenije kasnije sjeti autogola protiv večitog rivala, Halilagić je dočarao u jednoj strofi pjesme "Fudbal je naša priča":

- I tada posivim, kao današnje nebo nad Istanbulom. Kao lica slijepih uličnih zabavljača, muzički odgojenih. Kao radni kostimi radenika, duž raskopane ulice Nezavisnosti, angažovanih da cikularima režu kamen i postavljaju nove šine za stari crveni tramvaj“.

Slikovito i upečatljivo. Nikada nijedan autogol u historiji turskog fudbala nije izazvao toliko potresa i emocija. Bilo je i posljedica sa tragičnim epilogom.

- Kasnije sam kroz priče autentičnih svjedoka dobijao informacije šta se sve dešavalo tokom, za vrijeme i poslije čuvene utakmice. Jedan čovek iz Mardena je u momentu kada je lopta ušla u našu mrežu, dobio infarkt i nije mu bilo spasa. Tamo negdje, na drugom kraju Turske, tip je slušao radio prijenos i kada je čuo moje ime i reportera koji viče "gol, gol, gol", mislio je da je 2:0 za nas, zatvorio je radnju i otišao da slavi titulu. Tek je uvečer na televiziji saznao o čemu je riječ - pričao je Halilagić i nastavio:

- Desilo mi se da uđem u kafić u Istanbulu, čovjek me startuje i kaže da je jedan od vođa navijača Bešiktaša i da ne zna kako da mi oprosti taj autogol. Ja ga zamolim da sjednemo na piće i pitam ga ima li ženu. On kaže da ima i pokaže mi devojku koja stoji na vratima kao hostesa. Ja ga pitam imaju li dece, kaže "dvoje#. Onda ga pogledam u oči i kažem mu najiskrenije, slušaj, ne voliš ti više Bešiktaš od mene. Sa profesijom "vođa navijača" ne možeš da nahraniš ni ženu, ni decu. Zaposli se, radi nešto, a fudbal neka ti bude samo dodatno zadovoljstvo. Dva dana kasnije, neko me doziva sa druge strane ulice, ja se okrenem i vidim njega. Stoji za frižiderom i prodaje sladoled. To mi je bilo veoma drago bez obzira na izgubljenu titulu osam minuta prije kraja meča.

Halilagić je do skoro imao funkciju u omladinskoj školi Bešiktaša i dobro je upoznat sa trenutnom situacijom u istanbulskom klubu.

- Bilo je mnogo potresa u rukovodećim strukturama Bešiktaša i to se odrazilo na rezultate na početku prvenstva. Tražila se po svaku cijenu smjena predsjednika i na kraju je do toga i došlo. Trener Abdulah Avdži je stigao iz tabora Bašakšehira i trebalo mu je vremena da se adaptira na novu sredinu. Nadovezala se i finansijska kriza koja drma cijeli turski fudbal, ne samo Bešiktaš. Svaki od tri najpopularnija kluba duguje skoro 300 miliona eura i sve su češće pod lupom disciplinskih organa UEFA. Nemaju više novca da angažuju zvučna imena, ekipe su prepune matorih igrača. U posljednjoj utakmici protiv Briža u kojoj je Galatasaraj rješavao svoju evropsku sudbinu, najstariji igrač Briža je imao 26 godina, a najmlađi igrač Galate 27. Zato me i ne čudi što su osvojili samo dva boda u Ligi šampiona  kazao je Halilagić.

Kriza u klupskom fudbalu nije se odrazila na onaj reprezentativni, jer je Turska bez većih problema izborila plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

Sead je igračku karijeru počeo u sarajevskom Željezničaru kod trenera Milana Ribara i sa velikim interesovanjem prati dešavanja u bosanskohercegovačkoj reprezentaciji:

- Bosna je čudna sredina. Svako se svakome upliće u posao, svako uzima za pravo da kritikuje i komentariše. Imam utisak da nemaju predstavu gdje se bosanski fudbal nalazi trenutno na evropskoj fudbalskoj mapi. U redu Džeko i Pjanić, ali fudbal nije individualni sport. Vječito ogromna očekivanja i slabi rezultati. Mislim da bi Bajević u tom smislu mogao da napravi balans i da malo spusti loptu na zemlju. Mnogo je tu ljudi iz "sivih sfera" koji utječu na reprezentaciju, Robi se nije snašao i zato je otišao. Sjećam se i dok je Sušić bio selektor, pravili su se klanovi i Pape je pod pritiskom morao da ode. Ja to ne razumijem, igrači su ljuti na selektora i zato neće da zapinju za reprezentaciji. Bio sam igrač, ali što više razmišljam sve sam skloniji zaključku da su fudbaleri veoma kvarljiva roba  rekao je Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.