open-navfaktor-logo
search
Ublažavanje posljedica
Halebić: Pokrenuti postupak rebalansa budžeta i izrade zakona o uštedama u KS
Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić kazao je danas da je potrebno hitno pokrenuti postupak izmjene i dopune budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu kao i izradu zakona o uštedama i ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Kantonu Sarajevo.
23.04.2020. u 15:10
get url
text

Odgovarajući na pitanja zastupnika na sjednici Skupštine KS-a, Halebić je naglasio da se zakonom o uštedama predviđa smanjenje parafiskalnih nameta čiji je zakonodavac Kanton Sarajevo kako bi se ublažile negativne posljedice u privredi izazvane pandemijom koronavirusa.

Istakao je da se u prvom kvartalu januar - mart u budžetu Kantona Sarajevo na osnovu ostvarenih prihoda nije osjetio značajan negativan efekat krize izazvane povodom pandemije koronavirusa, već da je u aprilu ostvareni prihodi u odnosu na april 2019. godine bilježe pad od 35 posto ili 21 milion KM.

- Ovim zakonom bit će tretirane administrativne takse, sudske takse, naknade za općekorisnu funkciju šuma, boravišna taksa, porez na nekretnine, kao i mogućnost korištenja namjenskih sredstava za ublažavanje negativnih posljedica pandemije - kazao je ministar Halebić.

Troškovi osnivanja novog preduzeća, dodao je, bit će svedeni na minimum u Kantonu Sarajevo u periodu trajanja stanja nesreće, kao i 60 dana po prestanku stanja nesreće.

Halebić je kazao da je Prijedlogom izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu potrebno predvidjeti sredstva MMF-a koja će pripasti Kantonu Sarajevo, a koja prvobitno nisu bila predviđena budžetom Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Također očekuje da će Kanton Sarajevo učestvovati u raspodjeli sredstava pomoći Evropske Unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.