open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni
Hakanović: Visočanima cijena vode "skočila" za 100 posto, a priključak je sad enormnih 1.000 KM
Gradska uprava se hvali da je JKP Visočica imalo dobit od dva miliona KM za šest mjeseci, nije to razvojno preduzeće, to je komunalno preduzeće. Ta sredstva trebaju pomoći i olakšati građanima, a ne stavljati im namete, pojašnjava Hakanović
07.08.2019. u 12:39
get url
text

Visočani odnedavno plaćaju veće račune za vodu, te umjesto ranijih prvobitno 0,60, a zatim 0,80 feninga po kubiku sada cijena iznosi 1,20 KM.

Potvrdio je to za Faktor Edin Hakanović, potpredsjednik SDA Visoko, ističući kako je cijena poskupjela 100 posto i da je to udar na građane i njihove kućne budžete.

- Cijena je prvo bila 0,60 feninga po kubiku, prošle godine je poskupjela na 0,80 feninga po kubiku a sada iznosi 1,20 KM bez uračunatog PDV-a. I sljedeće godine će voda također poskupjeti. Pa će cijena biti oko 1,50 KM po kubiku. Općinska, odnosno sada gradska administracija, digla je kredit od devet miliona KM za realizaciju projekta vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama na području Visokog. Priključak vode je ranije koštao između 450 i 650 KM i tu je bilo uključeno sve i primarna i sekundarna mreža. To je bilo bez kredita, finansiralo se iz sredstava komunalnog preduzeća Visočica. I oni su dovodili vodu do korisnika bez ostalih troškova. Kada je dignut kredit, priključak vode poskupio je na 1.000 maraka plus PDV, a povećana je i cijena vode. To je ono što nama smeta i protiv čega dižemo glas – navodi Hakanović.

Račun za vodu ranije

Račun za vodu nakon poskupljenja

Hakanović ističe da je bilo najavljeno da će vodu dobiti 14.000 građana Visokog.

- Međutim, na području sa osam hiljada stanovnika samo je 500 priključaka, to je jako malo, a ima oko 3.500 stambenih jedinica. Stanovnici neće da priključuju vodu zbog cijene. Kada je SDA pokrenula tu priču i taj projekat, naš cilj je bio da se omogući voda, ako treba i besplatno da se priključuje, kako bi svaki stanovnik priključio sebi vodu i da plaća po potrošnji. To je dobit preduzeća, a ne da se Gradska uprava hvali da je JKP Visočica imalo dobit od dva miliona KM za šest mjeseci, nije to razvojno preduzeće, to je komunalno preduzeće. Ta sredstva trebaju pomoći i olakšati građanima, a ne stavljati im namete – pojašnjava Hakanović, dodajući da je do poskupljenja došlo prošle godine, a zatim ponovo i ove, te da ih očekuje još jedno poskupljenje.

Računi za vodu su, ističe, veći i od računa za struju, te dodaje kako su građani nezadovoljni.

- Kredit je podignut u cilju pomaganja stanovnicima, da se osigura voda građanima, njima se nije pomoglo već su stavljeni duplo veći nameti. Niko ne objašnjava zašto je voda poskupjela, to se zove bahatost naše gradonačelnice, odnosno nezavisnih vijećnika – zaključuje Hakanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.