open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Hajrić: Milanovićev igrokaz u UN-u je primjer iz balkanskog diplomatskog zoo vrta
Sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem nikada nije dosadno.
23.09.2021. u 14:34
get url
text

Prema pisanju portala dnevnik.hr, Milanović se tokom boravka na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku trebao sastati sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom. 

No, sastanak se nije održao, a zagrebački medij navodi da je otkazan na Milanovićevu inicijativu zbog "neplanirano važnog sastanka". U našem zapadnom susjedu s pravom se pitaju ko je to važniji od prvog čovjeka UN-a? Nekako u isto vrijeme Guterres je imao susret sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem.

Prije, a pogotovo poslije tog susreta, Milanović je slao otrovne strelice prema Komšiću, ali i Predsjedništvu kao instituciji BiH. Zagrebački mediji navode da je Milanović navodno bio nezadovoljan time što bi protokolarni susret sa Guterresom trebao trajati svega pet minuta. Milanovićeva sujeta, manifestovana nebrojeno puta, je proradila.

VEZANI TEKST - Milanović: Ja sam predsjednik Hrvata u BiH, ne znam u čije ime je Komšić u New Yorku

Nije isključeno da je bila dodatno podgrijana zato što je prvi čovjek UN-a primio "tamo nekog nelegitimnog Komšića, ne znam otkud on u New Yorku", gledano iz Milanovićeve nedobronamjerne perspektive prema BiH. Istovremeno, kao da su se dogovorili (nije isključeno), na sličan način reagovao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH u Australiji, o svemu ovome kaže:

- Prije svega, generalni sekretar UN-a je najvažniji diplomata na svijetu. Ovakvo ponašanje Milanović može podvesti pod balkanski diplomatski zoo vrt. Imati zakazan sastanak, pa otkazati je skandal sam po sebi. Rastužuje dimenzija Milanovićeve susjete.

Čuo je da će to biti kratak, kurtoazan susret, pa otkazao, tako kažu mediji u Zagrebu. To je nečuveno, samo čelnici velikih država kao što su SAD ili Kina mogu računati na duži sastanak sa generalnim sekretarom UN-a. Njegova arogancija može se negativno odraziti na Hrvatsku, to su zabilježlili svjetski relevantni mediji - kaže Hajrić za Faktor.

Da li je Komšićev sastanak s Guterresom možda utjecao na Milanovićevo ne?

VEZANI TEKST - Milanović umjesto o svojoj radije o tuđoj državi: U UN-u ću govoriti o pravima Hrvata u BiH

-  Ako je to imalo utjecaja, tek je to nečuveno. I ranije smo na djelu imali Milanovićevu diplomatsku nevaspitanost. To je taj balkanski diplomatski zoo vrt. Vidim iz medija da šute iz Ureda predsjednika Hrvatske. Oni pokušavaju da mudro šute, a ta se tišina daleko čuje - ističe Hajrić.

Zagrepčanin Žarko Puhovski, profesor filozofije i aktivista za ljudska prava, također je kritikovao Milanovićev potez.

- On jedošao na poziv Guterresa, a pokazao je prezir prema Ujedinjenim nacijama, kojima se ima mnogo toga prigovarati, ali se ne može tako ponašati - govori Puhovski za Faktor.

Komentarisao je i izjave Milanovića da je "predsjednik i Hrvata u BiH" te "ne znam šta Komšić radi ovdje". 

VEZANI TEKST - Milanović: Komšić i Džaferović nemaju dobre namjere, Dodik ima

-  Komšić nije imao legitimaciju kompletnog Predsjedništva BiH. Nije imao usglašen stav za istup na Generalnoj skupštini UN-a, ali to je neka druga priča. Iako to nije rekao iz principijelnih razloga, Milanovićeva izjava o predsjedniku i Hrvata u BiH nije besmislena. Zašto? BiH ne funkcioniše kao normalna država. Kako? Više od polovine odraslog stanovništva u BiH ima dvojno državljanstvo, bilo Hrvatske ili Srbije.

I svi oni glasaju u BiH, i na lokalnim i općim izborima, ali i za najviše organe Hrvatske i Srbije. Znači, imamo dva prava glasa što je nelogično. Za početak bi to trebalo urediti tako da se ti građani BiH opredijele, hoće li glasati u svojoj državi ili u susjedstvu. To je neki minimum. Uzgred, nije nebitna napomena, Hrvati iz BiH čiji je "predsjednik Milanović", u ogromnom postotku glasali su za HDZ-ovu Kolindu Grabar-Kitarović - naglašava Puhovski. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.