open-navfaktor-logo
search
Samit u Poljskoj
Hahn: Programi EU-a donijet će opipljive koristi ljudima na Zapadnom Balkanu
Naša saradnja sa Zapadnim Balkanom je prioritet, kazala je Mogherini
05.07.2019. u 13:51
get url
text

Na samitu o Zapadnom Balkanu u poljskom Poznanju, Evropska unija je potvrdila predanost saradnji s tom regijom setom konkretnih mjera usmjerenih na ključne oblasti - saobraćaj i energetiku, digitalnu ekonomiju, sigurnost i dobrosusjedske odnose, saopćeno je u petak iz Evropske komisije (EC).

Čelnici vlada, ministri vanjskih poslova, ekonomije i unutrašnjih poslova sa Zapadnog Balkana, skupa s kolegama iz nekoliko država članica EU-a i evropskim komesarima, jučer i danas zasjedaju u Poznanju kako bi razgovarali o jačanju regionalne saradnje među partnerima sa Zapadnog Balkana, kao i između regije i EU-a, te o dodatnim pomacima u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana.

- Naša saradnja sa Zapadnim Balkanom je prioritet. Danas je svih šest partnera sa Zapadnog Balkana bliže Evropskoj uniji nego u periodu kada je započinjao naš mandat prije skoro pet godina. Evropska perspektiva ostaje pokretač za promjene u regiji. Regionalna saradnja, dobrosusjedski odnosi i pomirenje od ključnog su značaja za podršku EU integraciji Zapadnog Balkana - izjavila je evropska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

- Pojačali smo svoj rad na modernizaciji infrastrukture, podršci digatalizaciji, ulaganju u zeleni rast i održivu ekonomiju. Programi EU-a donijet će opipljive koristi ljudima na Zapadnom Balkanu i još su jedan kamen temeljac u našim, čak i bližim vezama s tom regijom - izjavio je Johannes Hahn, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja.

- Veoma sam zadovoljna podrškom nekoliko regionalnih projekata u saradnji sa Saobraćajnom unijom. To će poboljšati cestovnu sigurnost i efikasnost željeznica, umanjit će vrijeme putovanja i saobraćajnih troškova, te ukloniti saobraćajna uska grla. Bolja povezanost znači pomoć za svakodnevni život ljudi u regiji i njihovo približavanje EU - izjavila je Violetta Bulc, evropska povjerenica za saobraćaj, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.