open-navfaktor-logo
search
Zapelo na ANP-u
Hahn pozvao Predsjedništvo u Brisel, Dodik odbio bilo kakav kompromis o formiranju vlasti
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, prvobitno je prihvatio Hahnov poziv za sastanak u Briselu, međutim ostao je tvrdo pri svojim stavovima u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), što znači da je u principu odbio bilo kakav kompromis po tom pitanju i da bi odlazak na sastanak u Brisel bio još jedan propali pokušaj dogovora
05.09.2019. u 17:25
get url
text

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn izjavio je danas da je "formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske važnosti za proces evropskih integracija". U tom kontekstu, dodao je u izjavi, da se "angažirao sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabri političko vođstvo da provedu sporazum od 5. augusta".

Hahn je Predsjedništvo BiH pozvao na sastanak u Brisel, gdje bi se razgovaralo o Sporazumu o formiranju vlasti u BiH kojeg su potpisali predsjednici SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik. 

Međutim, kako bi to po svemu sudeći bio još jedan u nizu sastanaka na kojem bi se samo razgovaralo, bez mogućnosti da ti razgovori i rezultiraju na kraju konkretnim dogovorom, u Brisel za sada, ipak, niko neće putovati. 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, prvobitno je prihvatio Hahnov poziv za sastanak u Briselu, međutim ostao je tvrdo pri svojim stavovima u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), što znači da je u principu odbio bilo kakav kompromis po tom pitanju i da bi odlazak na sastanak u Brisel bio još jedan propali pokušaj dogovora. 

Kako Faktor saznaje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović, prihvatili su također razgovor o formiranju vlasti na sastanku s Hahnom, ali uz jasnu napomenu da je Dodik taj s kojim bi Hahn prethodno trebao konkretizirati ovo pitanje i iskoristiti svoju poziciju i mogućnost utjecaja na Dodika, inače takav odlazak na "pregovore" bio bi uzaludan. Kako je Dodik praktično odbio Hahna u pogledu bilo kakvog kompromisa o ANP-u, predsjedavajući Komšić je u svoje i Džaferovićevo ime poslao pismo i obavijestio komesara da u Brisel ipak neće doputovati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.