open-navfaktor-logo
search
Libija
Haftarove snage bombardirale kamp u Tripoliju: Poginulo 30 migranata
Više migranata je ranjeno i strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao rasti
03.07.2019. u 08:52
get url
text

Snage lojalne komandantu Khalifi Haftaru izvele su zračni napad na kamp u Tripoliju u kojem su bili smješteni migranti, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva pri međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije Fawzi Unayyis kazao je za AA da su bombarderi snaga lojalnih komandantu s istoka Libije pogodili kamp i ubili najmanje 30 neprijavljenih migranata.

On je kazao da je više migranata ranjeno i da se strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao rasti. Prema posljednjim podacima u kampu kojeg su Haftarove snage pogodile bilo je zbrinuto 120 migranata. Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.