Ukupno 16 hafiza i jedan pomoćnik stigli su danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje ih je dočekao Gokhan Aksan, savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske u Sarajevu.

Cebrail Kullu iz Odjela za euroazijske zemlje Uprave za vjerske poslove Republike Turske istakao je tom prilikom da će hafizi iz Turske i ovog ramazana, kao i prethodnih, učestvovati u različitim vjerskim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

- Naša Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) obavlja mnoge aktivnosti u različitim dijelovima svijeta. Jedno od tih područja je i naša draga Bosna i Hercegovina - kazao je Kullu.

Podsjetio je da hafizi u BiH stižu u okviru saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Uprave za vjerske poslove Republike Turske.

- Ovim provodimo projekat jačanja naših bratskih veza koje imamo od davnina, razmjenjujemo iskustva i služimo našoj braći ovdje - rekao je Kullu, napominjući da je ove godine u Bosnu i Hercegovinu stigla grupa od 16 hafiza koji će biti raspoređeni u različitim dijelovima zemlje.

Halil Ibrahim Sagir, jedan od hafiza koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu, dolazi iz Ankare.

- Ulazimo u mubarek mjesec Ramazan, mjesec milosti. Biće nam zaista posebna čast da ovaj mjesec provedemo zajedno sa našom braćom ovdje. Osim radosti i uzhićenosti zbog mjeseca ramazana, veoma smo sretni što ovu sreću dijelimo s našom braćom ovdje - kazao je ovaj hafiz.

Turski hafizi će biti raspoređeni u Mostaru, Brčkom, Brezi, Tešnju, Olovu, Travniku, Kiseljaku, Velikoj Kladuši, Sanskom Mostu, Bosanskoj Gradišci, Kaknju, Goraždu i Fojnici.