open-navfaktor-logo
search
Ususret ramazanu
Hafiz Kenan Musić: Činimo dobro, svjesni da vrijednost stvarima ne daju ljudi, već dragi Bog
Ramazan je bitan, zbog posebnosti vremena i zbog toga što je u njemu objavljen Kur'an, odabirom Muhammeda a.s za posljednjeg Božijeg Poslanika i poseban je za sve one koji odaberu da se dragom Bogu odazovu, da poste ramazan, da u njemu još intenzivnije čine dobro, svjesni da vrijednost stvarima ne daju ljudi, već dragi Bog
05.05.2019. u 17:16
get url
text

Večeras sa akšam namazom nastupa mjesec ramazan. Sveti je to mjesec za sve muslimane svijeta.

Muslimani iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta večeras nakon jacije namaza klanjaju prvu teraviju, a sutra poste prvi dan ramazana.

Hafiz Kenan Musić, glavni imam Medžlisa Sarajevo ističe da "postoje blagodati dragog Gospodara koje se otvaraju u vremenu, a ramazan je blagodat Stvoritelja u vremenu".

- To je posebno vrijeme, vrijeme kada Gospodar otvara vrata svoje milosti, još intenzivnije, još darežljivije svojim robovima. Mjesec u kojem je Gospodar svoju posljednju Objavu darovao čovječanstvu i posljednjeg Poslanika izabrao, Muhammeda a.s. Ukrasio je ramazan postom kao jednim ibadetom, jednom formom približavanja Njemu, gdje je dragi Bog, Uzvišeni Stvoritelj taj koji je svjedok tome djelu. To je jedno unutrašnje stanje gdje se nismo odazvali dragom Bogu nekim dijelom svoga bića već kompletnim svojim bićem – kaže hafiz Musić.

Glavni imam ističe da se u hadisima navodi da je Uzvišeni Gospodar kazao da "je post Njegov, da pripada dragom Bogu".

-I zbog toga je ramazan bitan, zbog posebnosti vremena i zbog toga što je u njemu objavljen Kur'an, odabirom Muhammeda a.s za posljednjeg Božijeg Poslanika i poseban je za sve one koji odaberu da se dragom Bogu odazovu, da poste ramazan, da u njemu još intenzivnije čine dobro, svjesni da vrijednost stvarima ne daju ljudi, već dragi Bog. Koliko god se mi nametali da mi namećemo ljudima šta je vrijedno u nekom vremenu i prostoru, dragi Bog je taj koji ipak daje vrijednost i ljudima i stvarima i vremenima. I ramazan je zato poseban za svakog vjernika i vjernicu – ističe hafiz Musić.

Hafiz ističe da su svi ibadeti, svi sadržaji vjere, namaz, sadaka, od učenje Kur'ana, održavanje rodbinskih veza, prisutni u punini u mjesecu ramazanu.

- I svim tim ibadetima dragom Bogu dragim djelima trebamo se na neki način vratiti. Sve što radimo izvan ramazana, čuvamo svoje namaze izvan ramazana, još jače i intenzivnije na namazu biti, još više Kur'an učiti, intenzivnije sadaku davati, intenzivnije razmišljati kako da ostavimo pozitivan trag u našem društvu – kaže glavni imam.

Ramazan bi, kaže, trebao biti jedno ozbiljno vrijeme koje planiramo.

- Za ramazan treba da imamo svoje ciljeve. Vjernik i vjernica postavljaju sebi ciljeve i ne dobijaju nagradu prema realiziranom već prema onome što su iskreno namjeravali učiniti, a dragi Bog reda okolnosti. Pitanje zdravlja i bolesti nije u našim rukama, pitanje imetka i neimaštine nije u našim rukama. Nama je bitno da napravimo sebi program, da znamo da svi sadržaji koje imamo izvan ramazana tokom godine, da tada trebaju biti još intenzivnije prisutni, obilazak rodbine, obilazak mezaristana, ljudi koji su zalužni što smo mi danas slobodni i što imamo svoju državu i slobodu da Allahu dž.š. na sedždu padamo. Svi sadržaji koji su izvan ramazana prisutni u nižem intenzitetu sada trebaju doći do izražaja kroz jedan realan plan koji jedan vjernik i vjernica trebaju sebi da postave. Od redovnog klanjanja teravija, prisustva mukabelama prema mogućnostima... – zaključuje hafiz.

Post je treći temelj vjere islam. U Kur'anu se o postu govori u suri El-Bekare "O ljudi, propisan vam je post kao što je bio propisan (i) onima prije vas, da biste bili bogobojazni".

To je mjesec kada su svi punoljetni i zdravi muslimani dužni postiti, a podrazumijeva se potpuno suzdržavanje od jela, pića i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca. 

Ramazan završava 4. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.