open-navfaktor-logo
search
Kantonalni ministar
Hadžović o novcu za RTVHB: Ovo je naslijeđeno, Skupština usvaja budžet i to nema veze sa SDA
U izvještaju Ureda za revizije institucija u Federacije Bosne i Hercegovine navodi se kako je tekući transfer za Radioteleviziju Herceg-Bosne utvrđen Budžetom Kantona u iznosu od 220.000 KM, a da je za finansiranje nadležno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona na čijem čelu je Rašid Hadžović (SDA).
07.07.2021. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Propali HDZ-ov projekat: Čović od građana traži 1 KM uz račune za struju za RTVHB

- Ovaj transfer realizuje se u mjesečnim tranšama, na bazi zahtjeva korisnika, bez odluke Vlade HNK, iako je članom 35. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona definisano da će se realizirati po odluci Vlade. Nije definisana namjena korištenja sredstava, niti su pisanim aktom regulisana prava i obaveze, čime nisu stvoreni preduvjeti za izvještavanje i nadzor nad utroškom ovih sredstava, što je obaveza propisana članovima 46. i 57. Zakona o budžetima u FBiH i članom 41. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona - stoji u izvještaju Ureda za reviziju.

Ministar Rašid Hadžović tvrdi da oni nemaju kontrolu nad ovakvim stvarima iz razloga što budžet usvaja Skupština HNK.

- Ovo je nešto što smo naslijedili iz prethodnih mandata. Skupština HNK usvaja budžet i mi tu nemamo ingerencija. To je naslijeđeno i to nema veze ni sa mnom ni sa SDA - kratko je prokomentirao Hadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.