open-navfaktor-logo
search
Miks melodija
Hadžiomerspahić je 40 godina sakupljao flaute, a sada njihov zvuk dočekuje goste u Vijećnici
Na poziv Melihe Redžić, rukovoditeljice Vijećnice, čarobne zvuke svojih flauta, dijeli sa gostima ovog veleljepnog građevinskog zdanja koje datira iz austro-ugarskog perioda
01.08.2019. u 21:53
get url
text
Enver Enjo Hadžiomerspahić:  Nisam mogao vjerovati da će se zvuci moje flaute nekome toliko svidjeti
Enver Enjo Hadžiomerspahić: Nisam mogao vjerovati da će se zvuci moje flaute nekome toliko svidjeti

Kada je 1980-tih godina prošlog stoljeća počeo skupljati flaute na raznim proputovanjima svijetom, umjetnik Enver Enjo Hadžiomerspahić, nije mogao ni zamisliti da će 40 godina poslije, u ljeto 2019., njih 24, koliko ih je sakupio, iz intimnog druženja, preći u javni prostor, i dovesti ga pred publiku.

Ranije je svirao, kako nam je kazao, isključivo za svoju dušu, ponekog prijatelja, a već nekoliko posljednjih dana, na poziv Melihe Redžić, rukovoditeljice  Vijećnice, čarobne zvuke svojih flauta, dijeli i sa gostima ovog veleljepnog građevinskog zdanja koje datira iz austro-ugarskog perioda.

Zvuk Enjine flaute sada dočekuje goste sarajevske Vijećnice, a njegov koncert traje nekoliko sati.

- Četiri decenije sam sakupljao flaute da dočekam dane ovoga ljeta kada ću njihove divne glasove pustiti i čuti u auli sarajevske Vijećnice. Magija se počela dešavati kada je rukovoditeljica Vijećnice, Meliha Redžić, vidjela četiri videa flaute postavljena na mom Facebook profilu. Pozvala me je na razgovor, i rekla da ona i članovi njene direkcije žele da Enjo svaki dan svira flautu u auli Vijećnice- priča nam Hadžiomerspahić ne skrivajući sreću sa svog lica zbog ukazane časti.

{$galerijaFotografija}

I nastavlja...

- Veoma iznenađen ovim pozivom, odmah sam ga prihvatio. Prva dva dana sam svirao samo po jedan sat, da osjetim prostor, i da vidim kako se ja osjećam u njemu. I dobio sam izvanredne reakcije posjetilaca koji su mi prilazili i zahvaljivali. Kada sam se malo ohrabrio, nakon ta dva dana, narednih osam sam svirao po dva sata. Posljednji vikend, odlučio sam da počnem kada se Vijećnica otvara, dakle od devet sati, a završavao sam u podne.

Ushićen zbog onoga što mi se dešava, nakon deset prvih dana u Vijećnici, počeo sam širokom krugu najdražih bića Enjinog života da šaljem poruku sa naslovom "Nevjerovatno". Poruka glasi ovako: "Ispred mene, na kamenom podu unutarnjeg balkona Vijećnice gledam u divne kutije sa prekrasnih 24 blok flaute, koje sam, sa neobjašnjivim nagonom i željom, tražio i nalazio, kroz mnoge protekle godine života. Prelijepe su i sve su u paru izrađene od različitih materijala: javorovog, hrastovog, višnjinog, palisanderovog, mangovog ili eben drveta. Svako drvo ima specifičnu boju zvuka.

Radi limita ovlaživanja ovih osjetljivih drvenih instrumenata, proizvođač zahtjeva da maksimalno vrijeme njihovog dnevnog korištenja ne prelazi 15 minuta. Tako da za vrijeme mog nastupa obično koristim 12 flauta" - dodaje Hadžiomerspahić.

Njegovi nastupi u Vijećnici, ističe, trajat će dok je njegovo prisustvo korisno i interesantno.

- Meni je lijepo i neka traje. Veoma sam zbunjen, iznenađen reakcijama. Nisam mogao vjerovati da će se zvuci moje flaute nekome toliko svidjeti. Bliski intimni prijatelji koji me prate cijeli život, sada su se poredali u Vijećnici- ističe Hadžiomerspahić.

Za publiku svira miks različitih melodija, koje "dolaze iz memorije njegovog bića".

- Sada te melodije izlaze spontano same od sebe. To su melodije prošlih vremena, to su naše sevdalinke, starogradske, dalmatinske, i čuvene evergreene, najljepše pjesme ljubavi svih vremena. Napravio sam jedan miks četiri kompatabilne melodije koje se preklapaju, dodiruju i prepliću- pojašnjava naš sagovornik.

Enver Enjo Hadžiomerspahić, priznat je i poznat kulturni djelatnik kojeg danas javnost prepoznaje kao utemeljitelja i dugogodišnjeg direktora kolekcije Ars Aevi.

Prije trideset i pet godina bio je na čelu službe zadužene za organizaciju ceremonija otvaranja i zatvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Enjo Hadžiomerspahić
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.