open-navfaktor-logo
search
Platforma za progres
Hadžikadić: Nedopustivo da tri čovjeka odlučuju o Izbornom zakonu i pitanjima za opstanak BiH
- Prijedlozi koje smo do sada čuli kroz medije pokazuju potpuni nedostatak vizije i brige za državu i dokazuju da je trenutna vlast spremna na bilo kakve ustupke kako bi zadržala HDZ i SNSD kao koalicione partnere - ističe predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić, a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.
05.06.2023. u 15:10
get url
text

Delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou na prošlosedmičnom sastanku u Mostaru dogovorile su formiranje zajedničke radne grupe koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izmjene izbornog zakona BiH su, podsjećamo, jedan od prioriteta na koji su se obavezali koalicioni partneri prilikom usaglašavanja i potpisivanja sporazuma krajem prošle godine. Tim čine Nerin Dizdar iz SDP-a, Darijana Filipović iz HDZ-a, te Sredoje Nović iz SNSD-a.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić smatra nedopustivim pregovaranje tri stranke, a pogotovo tri čovjeka iz te tri stranke, o pitanjima koja mogu biti odlučujuća za opstanak i budućnost Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Hadžikadić: Nešto nam se sprema, a mi opet nespremni

- Prijedlozi koje smo do sada čuli kroz medije: indirektan izbor članova Predsjedništva iz FBiH kako bi se ispunile želje Čovića i HDZ-a, ili izmjena Izbornog zakona na način da se udovolji Dodikovoj želji da smijeni članove Centralne izborne komisije BiH, ukoliko se nađu u prijedlogu izmjena, pokazuju potpuni nedostatak vizije i brige za državu i dokazuju da je trenutna vlast spremna na bilo kakve ustupke kako bi zadržala HDZ i SNSD kao koalicione partnere - napisao je Hadžikadunić na Facebook-u.

Rezultat vaninstitucionalnog djelovanja je,ističe, i nedavna izjava premijera FBiH o muzeju koji se gradi na mjestu logora Heliodrom, da "nisu spremni da pokreću nove sukobe", dodatno ukazuje na besmislenu spremnost za ustupke neprijateljima države.

- Zar može postojati opravdanje za tolerisanje ovakvog necivilizacijskog čina u bilo kojem društvu? I ponovo, niko ne spominje izmjene Izbornog zakona koje bi suštinski omogućile istinske promjene u državi: poštene izbore, uvođenje drugog kruga glasanja i vanredne izbore u slučaju da se vlast ne formira u određenom roku. Ko god ne želi ove izmjene, ne želi ni istinsku promjenu! Je li vrijeme da se zapitamo kuda nas vode? Gdje je granica i crvena linija za očuvanje države? - poručuju Hadžikadić, između ostalog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.